Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cambridge Analytica skandalında çanlar Facebook için çalıyor

ABD’de Facebook yöneticileri, milyonlarca kullanıcının gizli kalması gereken kişisel verilerini Cambridge Analytica adlı özel danışmalık şirketinin kullanımına nasıl olup da açtıklarını izah etmek üzere bir kez daha Kongre’ye çağrıldı. Facebook’un görevlendirdiği iki orta kademe yönetici önce Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi’ne, sonra da Senato’nun İstihbarat Komitesi’ne bilgi verecek. Facebook geçen yıl da 2016 seçimlerine Rusya’nın müdahalesi ile ilgili soruları yanıtlamak üzere ABD Kongresi’ne çağrılmış, şirket oturumlara avukatlarını göndermişti.

Facebook hisseleri düşerken Zuckerberg sessizliğini koruyor

Sosyal medyadaki kişisel verilerin izinsiz kullanımı dışında, pek çok diğer yasadışı ve tartışmalı yöntemden yararlanarak, Donald Trump dahil müşterilerine seçim kazandırmakla övünen Cambridge Analytica’nın manipülatif icraatlarını İngiliz Channel 4 News televizyonu, gizli kamera kullanarak bizzat yöneticilerinin ağzından ortaya çıkarmıştı.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecini başlatan Brexit referandumuna da müdahil olduğu iddia edilen Cambridge Analytica hakkında, kişilerin verilerini izinsiz elde etmek iddiasıyla İngiltere’de parlamentonun Basın Komitesi de soruşturma başlattı. Söz konusu komite ile Avrupa Parlamentosu skandalla ilgili sorulara yanıt vermesi için bizzat Facebook’un kurucu CEO’su Mark Zuckerberg’e davet gönderdi. Ancak Zuckerberg ve diğer üst düzey yöneticiler, skandalın patlak vermesi ardından büründükleri sessizliği henüz bozmadılar.  Facebook’un hisselerinin yüzde 53’ünü elinde bulunduran şirketin kurucusu Zuckerberg’in yapacağı açıklamalarla, skandalın patlak vermesinden sonra düşüşe geçen şirket hisselerinin değerini daha da düşürmekten endişe ettiği ileri sürülüyor.

zuck1

Sosyal medyayı sosyal medya aracılığıyla boykot etmek

Bu arada Twitter’da #FacebookuSil ve #FacebookuBoykotEt etiketleri altında başlatılan kampanyaya çok sayıda kullanıcının destek verdiği görülüyor. Ancak insanların Facebook hesaplarını silme arzusunu bir başka sosyal medya platformundan dile getirmesini gülünç ve ironik bulanlar da var. BBC Türkçe servisi, ilgili haberinde Reddit internet sitesindeki şu yoruma yer vermiş: “Facebook’u silelim diye çıkan bu toplu feryat, şimdi Twitter’da – kullanıcıların verilerini toplayan bir başka sosyal medya sitesinde- en çok kullanılan etiketlerden oldu.”

Kendi kendini imha eden e-postalarla manipülasyon

Channel 4 News, Cambridge Analytica ile ilgili yayınının Salı günkü ikinci bölümünde şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Nix’in, Trump’ın seçim kampanyasında kilit rol oynadıklarına dair sözlerini yayınladı.  Bütün araştırma, veri analizi ve hedef tespitini kendilerinin yaptığını anlatan Nix, dijital kampanyayı da kendilerinin yürüttüğünü belirtiyor ve kampanya için “kendi kendini imha eden zamanlayıcı”ya sahip e-postalar kullandıklarını belirtiyor.

Bu görüntülerin ortaya çıkmasının ardından açıklama yayınlayan Cambridge Analytica’nın yönetimi kurulu, Nix’in görevden alındığı duyurdu. Nix ile ilgili bağımsız bir soruşturma başlatıldığının belirtildiği açıklamada, Nix’in gizli çekim esnasında sarf ettiği sözlere de değinilerek bu yorumların “firmanın değer ve faaliyetlerini yansıtmadığı” aktarıldı.

Veriler Facebook’tan “kişilik testi” uygulamasıyla toplanmış

Skandalın merkezinde ise Cambridge üniversitesinde araştırma görevlisi olan Moldova doğumlu Aleksandr Kogan var. Kogan, Cambridge Analytica’nın Facebook’taki verileri toplamasını sağlayan “kişilik testi uygulaması”nın yaratıcısı. Cambridge Analytica’nın veri araştırmaları departmanını kuran Kogan, ücretli bir uygulama olan söz konusu kişilik testini satın alan Amerikalılarla onların Facebook arkadaşlarının verilerini topladığını inkar etmiyor; ancak bunların seçim manipülasyonu amacıyla kullanıldığından habersiz olduğunu savunuyor. Oysa tam da bu verilerin Trump’ın kampanyası için kullanıldığı ileri sürülüyor. Cambridge Analytica iddiayı yalanlarken, Facebook ise Kogan’ın verileri Cambridge Analytica’nın danışmanlık hizmeti veren bölümüyle paylaşarak, gizlilik kurallarını ihlal ettiğini söylüyor. Kogan’a göre her iki şirket de kendisie günah keçisi arıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.