Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: “Putin Dünya Kupası’nı Nazi Olimpiyatları’na çevirecek”

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yaz ülkesinde yapılacak 2018 FIFA Dünya Kupası’nı, “Nazi Olimpiyatları’na çevireceğini” iddia etti.

Johnson, Adolf Hitler’in Berlin’de 1936 yılında yapılan yaz olimpiyatlarını Nazi propagandasına çevirdiğini hatırlatarak, Rusya’da da benzer bir şey yaşanmasından endişe duyduklarını belirtti. Johnson ayrıca , 23 İngiliz Diplomat’ın Rusya’dan sınır dışı edildiğini tekrarlarken, Rusya’ya gidecek kişilerin nasıl muamele göreceğiyle ilgili endişelere de dikkat çekti. İngiliz devlet televizyonu BBC’ye göre Rusya’daki Dünya Kupası’nı izlemek üzere şu ana kadar 24 bin İngiliz vatandaşı başvuruda bulunmuş.

2018_fifa_world_cup_trophy_russia

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise İngiliz Dışişleri Bakanı’nın  açıklamalarını “nefret ve öfkeyle dolu” olduğunu söyledi ve “kabul edilemez” yorumunu yaptı.

Eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya yönelik cinayet teşebbüsü nedeniyle iki ülkenin arasındaki gerginlik Johnson’ın açıklamaları ile daha da artacağa benziyor.

1936 Yaz Olimpiyatları’nda ne olmuştu?

1933 ile 1936 arasında sağ merkezli politikalarını kuvvetlendiren Hitler, spor müsabakalarından ve kulüplerden Yahudiler ve Çingenelerin “temizlenmesi” adına çalışmalar yapmıştı. Aryan ırkın sadece kendi arasında spor yapması gerektiği fikri gitgide yerleşirken ve sporun her alanında bir ayrışma başladı. Hitler, 1936 Olimpiyatları’nı her zaman üstünlüğünü vurguladığı Aryan ırkının, olimpiyatlar boyunca elde edeceği başarılar ile Aryan ırkının üstünlüğünü kanıtlamak için büyük bir fırsat olarak görüyordu. Hem Kış hem de Yaz Olimpiyatlar’ı öncesi boykot çağrıları yapılsa da Kış Olimpiyatları olaysız geçti. Küçük  bir Alman kenti olan Garmisch-Partenkirschen’de düzenlenen oyunlar sırasında, “Yahudiler Giremez” gibi birçok uyarı tabelası da kaldırılmıştı. Kış Olimpiyatları olaysız geçince Yaz Olimpiyatlarını boykot eden ülke olmadı. Hatta Almanlar kendileri hakkında oluşan imajı değiştirmek adına olimpiyat kadrolarına bir Yahudi sporcuyu da ekledi: eskrimci Helene Mayer. Helene Mayer, 1936 Berlin Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazandıktan sonra, madalya töreninde  Nazi selamı verdi.

hele

Olimpiyatlar sırasında Hitler’e ve güvendiği Aryan sporcularına en büyük darbeyi  ABD’li Afro-Amerikan sporcuları Jesse Owens ve Cornelius Johnson vurdu.

Toplamda 4 altın madalya kazanan Owens uzun atlama dalında dünya rekoru kırdı, Johnson da yüksek atlama dalında altın madalya aldı. Adolf Hitler, Owens’ın başarısından sonra Cornelius Johnson’ın altın madalya kazandığı yarışı, madalya töreninde elini sıkmak zorunda kalmamak için stadyumdan izlemedi.

9dc4549b-f03a-4eac-b41a-eb278d2ccac1

Berlin’de düzenlenen 1936 Yaz Olimpiyatları ayrıca Leni Riefenstahl yönetmenliğinde çekilen ve en büyük Nazi propagandalarından biri olduğu düşünülen “Olympia” Belgeseli ile de çok tartışılmıştı.

https://youtu.be/lLnGqMoNXRI

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.