Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da infial yaratan nefret suçu: Soykırımdan kurtulan 85 yaşındaki kadın öldürüldü

Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan Yahudi kökenli Mireille Knoll, geçen cuma evinde ölü bulundu. Olaya ilgili iki kişi, antisemitist dürtüyle cinayet şüphesiyle gözaltına alındı.

85 yaşındaki Knoll’un cansız bedeni, evinde 11 yerinden bıçaklanmış ve kısmen yanmış halde bulundu. Olay, geçen yılın nisan ayında Paris’te yaşayan 65 yaşındaki Musevi Sarah Halimi’nin, komşusu tarafından öldürülmesinden bu yana diken üstünde olan Fransa’daki Yahudi cemaatinde öfke ve endişeyi körükledi.

Knoll’un bir yakını, polise verdiği ifadesinde Knoll’un evine sık sık gelen bir komşusunu, gün içinde daireye girerken gördüğünü belirtti. Knoll’un oğlu ise ifadelerinde, annesinin 1989 doğumlu olan bu kişiyi pek yakından tanıdığını ve onu oğlu gibi gördüğünü söyledi. Tanıkların ifadeleri doğrultusunda göz altına alınan şüphelinin adının daha önce cinsel saldırı ve tecavüz gibi suçlara karışmış olduğu öğrenildi. Bu bilgileri veren kaynak, ikinci şüphelinin ise daha önce gasp suçlarına adı karışmış olan 21 yaşında bir kişi olduğunu ve olay günü Knoll’in evine gitmiş olduğunu belirtti. Cinayetin azmettirici nedeni henüz kesin olarak ortaya çıkmamakla beraber, Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi (Crif) soruşturmayı yürüten yetkililerden ‘tam şeffaflık’ talep etti ve çarşamba günü Paris’te kurbanın onuruna bir ‘beyaz yürüyüş’ yapılması çağrısında bulundu.

1932’de Paris’te doğan Mireille Knoll, oğlunun anlattığına göre, bundan 76 yıl önce gerçekleşen Vél’ d’Hiv baskınından hemen önce annesiyle birlikte Paris’ten kaçarak Portekiz’e sığınmış, savaştan sonra Paris’e geri dönmüştü. Knoll’un, Auschwitz toplama kampından kurtulan kocası 2000’lerin başında hayatını kaybetmişti.

16-17 Temmuz 1942’de Fransa’da gerçekleştirilen Vél’ d’Hiv baskınında binlerce Yahudi, Fransız polisi tarafından topluca tutuklanmış ve Nazilere teslim edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.