Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’yi AB’den ayıran Brexit referandumunda ayrılıkçıların usülsüzlük yaptığı iddia ediliyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı ile sonuçlanan Brexit referandumunun kampanya döneminde, ayrılık yanlılarının usulsüzlük yaptığına dair iddialar bugün (27 Mart) İngiltere parlamentosunda tartışılacak.

Dün Londra’da basın toplantısı düzenleyen “Ayrılmak için Oy Ver / Vote to Leave” adlı resmî kampanyanın bir grup gönüllü çalışanı, kampanya finansmanında seçim komisyonunun koyduğu 7 milyon sterlinlik harcama limitinin aşıldığını ileri sürdüler. 50 sayfa belgeyi basın mensuplarına sunarak kamuoyuna ihbarda bulunan gönüllüler, izin verilenin üzerine çıkan 625 bin sterlinlik bir tutarın, bir başka kampanya grubuna bağış olarak gösterildiğini ancak paranın doğrudan resmi kampanya için çalışan danışmanlık şirketine gönderildiğini söylüyorlar. AggregateIQ adlı söz konusu danışmanlık şirketi ise, ABD Başkanı Trump’a seçim kazandırmakla övünen, Facebook’taki kişisel verilerin izinsiz kullanımı skandalının merkezindeki Cambridge Analytica firması ile yakın ilişkiler içinde. Kampanya finansmanında izin verileni aşan miktarın üzerindeki paraların bağışlandığı “Ayrılan Ol / BeLeave” adlı öğrenci grubunun gönüllüsü Shahmir Sanni de, usulsüzlüğün “ihbarcıları arasında. Sanni Channel 4 televizyonuna verdiği demeçte, referandumun meşru olmadığını, insanların kandırıldığını” söylemişti.

London Mayor Boris Johnson speaks at a "Out" campaign event, in favour of Britain leaving the European Union, at Europa Worldwide freight company in Dartford, Britain March 11, 2016.  REUTERS/Peter Nicholls
11 Mart 2016’da o zamanki Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın (şimdiki dışişleri bakanı) Brexit referandumu öncesi ayrılıkçıların mitinginde konuşurken

Söz konusu usulsüzlük iddiası İngiltere Seçim Komisyonu’na da iletilmiş durumda. Komisyona iletilen belgeler arasında, “Ayrılan Ol” kampanyasında çalışanların Seçim Komisyonu’nu yanıltmak için, yöneltilecek sorulara nasıl yanıt vermeleri gerektiğini anlatan talimatlar yer alıyor.

Brexit kampanyası içindeki kilit isimlerden biri olan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson iddiaları “saçmalık” olarak niteledi ve ayrılık kampanyasının “doğru ve dürüst bir şekilde kazandığını” savundu. Kanada orijinli AggregateIQ ise Cambridge Analytica ile ilişkisini reddediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.