Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Rus casus Skripal ve kızının evlerinde zehirlendiği anlaşıldı

İngiltere adına casusluk yapan eski Rus istihbaratçı Sergei Skripal ve kızının, komada yaşam mücadelesi vermelerine neden olan sinir gazının Salisbury’deki evlerinin kapısında bulunduğu anlaşıldı. Skripallerin zehirlenmesi olayını soruşturan uzmanlar, kimyasal silah kabul edilen sinir gazının izlerine en yoğun olarak evin dış kapısında rastladıklarını duyurdular.

skripaller

Sergei Skripal ve kızı Yulia 4 Mart’ta İngiltere’nin güneyindeki Salisbury kentinde bulunan bir alışveriş merkezinin önündeki bankta komaya girmiş halde bulunmuştu. Daha önce sinir gazının baba-kızın kullandığı otomobilin havalandırma sistemine karıştırılmış olabileceği iddia edilmişti. Nitekim sözkonusu araç da dahil, pek çok ayrı noktada sinir gazı izlerine rastlandı ancak yoğunlukları düşüktü. Kamu sağlığı uzmanları sinir gazının Salisbury sakinlerine uzun vadeli etkileri üzerinde araştırma yapıyor. İngiltere hükümeti, bu amaçla yerel yönetime 1 milyon sterlin verileceğini duyurdu.

Rusya: Suikasti İngiliz casusların düzenlemediğini ne malum?

Londra yönetimi, suikastte kullanılan kimyasal maddenin Rusya’nın geliştirdiği yasaklı Noviçok türevi olduğu iddiasıyla olaydan Kremlin yönetimini sorumlu tutuyor. Moskova’yı kınamak amacıyla, İngiltere’nin çağrısıyla bugüne kadar ABD dahil 28 ülke ile NATO 150’yi aşkın Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. İngiltere ayrıca Londra borsasında Rusya’nın kamu borçlarının satılmasını da yasakladı. İngiltere’nin soruşturmayı tamamlamadan suçlama yöneltmesini eleştiren Rusya karşı misilleme haklını saklı tutarken, Rus çıkarlarını zedelemek amacıyla suikasti bizzat İngiltere’nin işlemiş olacağını ima ediyor. Rus Dışişleri Bakanlığı dün yayınladığı açıklamada, suikasti İngiliz ajanların işlemediğine dair kanıt talep etti ve aksi halde Londra’nın tavrının “Rus vatandaşlarının canlarını tehlikeye atan devasa bir siyasi provokasyon” sayılacağını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.