Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da onlarca kişinin öldüğü yangının acısı sürüyor

Derleyen: Selin Gündoğar

25 Mart’ta Rusya’nın güneyinde bulunan Kemerovo şehrinde bir alışveriş merkezinde çıkan yangında hayatını kaybedenler anısına dün gerçekleştirilen törene binlerce kişi katıldı. Olayı protesto eden şehir sakinleri sokağa dökülürken, Kemerovo Valisi kurbanların aile yakınlarından özür diledi.

944069

Şehri ziyaret eden Vladimir Putin olayı, “ihmal ve derbederlik’’ olarak niteledi ve yetkililerle bir toplantı yaptı. Rusça’da “Kışlık Vişne” anlamına gelen alışveriş merkezinde çıkan yangın sırasında alarm çalışmıyordu, sinema kapıları kilitliydi, salon görevlileri dağılmışlardı.

Binanın dörtte üçünün kül olduğu olayın hemen ertesinde 64 kişi yaşamını yitirmişti. Hastane raporlarına göre olayın ardından hayatını kaybedenlerin sayısı ise 15’e ulaştı. 12 saat boyunca yanan binanın camlarından atlayan iki kişi ise ağır yaralı.

Biletsiz seyircilerin engellenmesi ve salona girmemeleri amacıyla yangın sırasında kapılar kilitliydi. Tanıklar, alışveriş merkezinin yangın merdivenlerine çıkan kapının bile kilitli olduğunu aktardı.

Rus medyasına konuşan alışveriş merkezi yetkilileri, salon görevlilerinin henüz bulunamadığını ve bilet toplayıcılarının kapıları kilitlemesine anlam verilemediğini söyledi. Oyun alanında bulunan bir çocuğun çakmağından çıkmış olduğu tahmin edilen yangının tanıklarından biri, çocukların ailelerine telefonlarıyla ulaşmaya çalıştığını ama görevlilerin yardıma gelmediğini aktardı. Yangınla ilgili, alışveriş merkezinde çalışan güvenlik şirketi görevlisinin alarm sistemini kapatmış olduğu aynı zamanda yangının teknik bir sorun nedeniyle de çıkmış olabileceği iddiaları da Rus basınında yer alıyor.

pojar_v_trts_v_kemerovo_unes_jizni_37_chelovek-78361-B

19 Mart’tan beri alışveriş merkezindeki yangın alarmı sistemi çalışmamasına rağmen bunun düzeltmesi için adım atılmadı. Olay esnasında yangın alarmı düğmesine ise basan olmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.