Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google çalışanları, Pentagon’a savaş teknolojisi satılmasını istemiyor

Üst düzey mühendisler dahil binlerce Google çalışanı, insansız hava uçağı (İHA) saldırılarının verimini arttırmak için kullanılacak bir yapay zeka teknolojisinin Pentagon’a satılmaması için şirket CEO’su Sundar Pichai’ye mektup gönderdi.

iç foto 1

Şirket içinde 3 binden fazla imzaya ulaşan mektup, Google’ın Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Pentagon için yürütmekte olduğu ‘Project Maven’ adlı programın durdurulması ve şirketin hiçbir koşulda savaş endüstrisinde kullanılabilecek teknolojiler üretmemesi çağrısında bulunuyor.

Mektubun metninde şu ifadeler yer alıyor: “Sevgili Sundar, bizler Google’ın savaş sektöründe yer almaması gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden, Project Maven’ın iptal edilmesini ve hem Google’ın, hem de taşeronlarının asla savaş teknolojileri üretmeyeceğine dair açık bir metnin kaleme alınmasını ve duyurulmasını istiyoruz.” Mektupta ayrıca, Google’ın sloganı olan “kötülük etmeyin” cümlesine de vurgu yapılıyor.

Google tarafından yürütülen Project Maven, ABD hükümetine ait İHA’ların, geniş alanlardaki obje ve vasıtaların hareketlerini yüksek doğruluk oranıyla tespit etmesini sağlayan ve yapay zekayla çalışan bir gözetleme teknolojisini içeriyor.

iç foto 2

Google’ın salı günü yayınladığı ve çalışanların mektubuna doğrudan bir gönderme yapılmayan açıklamada, Project Maven’ın “saldırgan olmayan amaçlar için özel olarak tasarlandığı” ifade edilirken, yine de ilgili anlaşmada yer alan maddeler kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Google’ın üst düzey yöneticilerinden bazılarının Pentagon’la önemli bağlantıları olduğu biliniyor. Şirketin eski CEO’su olan ve halen Google’ın ana şirketi Alphabet’in yönetim kurulunda bulunan  Eric Schmidt ve Google’ın mevcut başkan yardımcısı Milo Medin, Pentagon’un danışma organı  Savunma İnovasyon Kurulu’nda (Defense Innovation Board) üye olarak yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.