Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de dört yıl önce trafik kazasında ölen çiftin bebeği dünyaya geldi

Çin’de hayatını kaybeden çiftin bebeği, bıraktıkları embriyo sayesinde dört yıl sonra dünyaya geldi.

Shen Jie ve Liu Xi iki yıl evli kalmış ve sonrasında yapay dölleme yöntemiyle çocuk sahibi olmaya karar vermişti. Döllenen embriyonun Liu Xi’nin vücuduna yerleştirilmesi planlanan günden beş gün önce, 2013 yılında çift bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Olaydan sonraki üç yıl boyunca Shen ve Liu’nun aileleri, çocuklarından kalan donmuş dört embriyo için hukuki mücadelelerini sürdürdü. Embriyolara ne olacağı konusu, Çin’de oldukça karmaşık ve beklenmedik bir davaydı.

embriyo-transferi

Aileler sonunda embriyoları alma hakkını kazandı. Sıra embriyoyu doğurmayı kabul edecek bir taşıyıcı anne bulmaktaydı. Çin’de yasak olan taşıyıcı annelik için, aileler gizli bir ajansla iletişime geçerek Laos’ta bir anneye ulaştı.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında, Shen ve Liu’nun bebeği dünyaya geldi. Liu’nun annesi, “gözleri aynı kızımın gözleri fakat daha çok babasına benziyor” dediği bebeğe “tatlı” anlamına gelen Tiantian ismini verdi. Geçen ay aile, Tiantian’ın dünyadaki ilk 100 gününü küçük partiyle kutladı.

Aileler Tiantian’ı dünyaya getirmeyi başardı ama hukuki sorunlar henüz bitmedi. Tiantian’ın büyükannesi ve büyükbabası Tiantian’ın velayetini elinde bulundurabilmek için, DNA testleriyle onunla olan bağlarını kanıtlamak zorunda. Anne babası hakkında Tiantian’a nasıl bilgi verecekleri konusunda ise ailelerin henüz bir kararı yok ama Tiantian büyüdüğünde ona nasıl bir yolculuktan geçtiğini anlatacaklarını söylüyorlar.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.