Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri: “Bütün gelenek yok ediliyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından gündeme gelen 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı Meclis’e sunulmuştu. Tasarı ile İstanbul Üniversitesi de ikiye bölünecek. Bu tasarıya karşı öğrenciler ve akademisyenler, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde bir araya geldi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin İbni Sina Üniversitesi’ne bağlanması planlanıyor. Tıp Fakültesi Temel Bilimler binası önünde toplanan kalabalık, “Cerrahpaşa bizimdir, bizim kalacak” sloganları atarken eyleme TTB’li doktorlar da destek verdi. Eylemin yanı sıra akademik kurul toplantısı da öğrenciler tarafından protesto edildi.
Öğrenciler ayrıca “Üniversiteler bakteri değildir, bölünerek çoğalmaz”, “Cerrahpaşayı köklerinden ayırma”, “Bence de Cerrahpaşa’ya dokunmayın İbni Sina” dövizlerini taşıdılar. Eylemde açıklama yapan Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, İstanbul Üniversitesi’nin dünyanın en köklü üniversitelerden biri olduğunu belirtti ve şöyle dedi: “İstanbul Üniversitesi, bütün fakülteleriyle bir bütündür. Türkiye’nin 10 araştırma üniversitesinden biridir. Üniversitenin yıllar içindeki tüm birikimleri kaybolacak. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi en yüksek puanla girilen tıp fakültesi. Mezuniyette bu özelliklerini yitirecekler. TUS’daki (Tıpta Uzmanlık Sınavı) yine en başarılı fakülte. Türkiye ve dünyanın her yerinden hastalara hizmet veriyoruz. Hekimlik gelenek, ekollerle öğrenilir ve uygulanır. Bütün bu gelenek yok ediliyor.”
İstanbul Üniversitesi fakülte temsilcileri de yaptığı açıklamada “İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak kocaman bir yasa büründük. Bakanlar kurulundan ve TBMM den isteğimiz kanun tasarısının yeniden değerlendirmeye alınması ve geri çekilmesidir” ifadelerini kullanmıştı.
Cerrahpaşa’daki açıklamanın ardından İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü ana kapı önünde de bir açıklama yapıldı.
ist1
Meclis’e gelen tasarıyla birlikte Gaziantep Bilim ve Teknoloji, Konya, Kütahya Sağlık, Malatya Turgut Özal, İstanbul İbni Sina, Ankara Hacı Bayram Veli, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Samsun, Sivas Bilim ve Teknoloji, Tarsus, Trabzon, Kayseri ve Kahramanmaraş İstiklal Üniversiteleri isimleriyle 13 yeni üniversite kuruluyor. Bu üniversitelere yönelik kadrolar ihdas ediliyor. İzmir Tınaztepe ve İstanbul Tuna Üniversiteleri adıyla iki vakıf üniversitesi kuruluyor. Bazı üniversitelerin isimleri değiştiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.