Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüm tarafların bağımsızlık vaat ettiği Grönland seçimlerini, “daha yavaş bağımsızlık” yanlısı Sosyal Demokratlar kazandı

İçişlerinde bağımsız, dışişleri ve savunma alanlarında ise Danimarka Krallığı’na bağlı ada ülkesi Grönland’da düzenlenen genel seçimleri, diğer partilere göre Danimarka’dan daha yavaş bir bağımsızlık sürecini savunan Sosyal Demokratlar kazandı.

Dev yüzölçümüne rağmen sadece 56 bin kişinin yaşadığı Kuzey Kutbu’na yakın bir ada olan Grönland’da salı günü genel seçimler düzenlendi. Seçime katılan partilerin neredeyse tamamının Danimarka Krallığı’ndan bağımsızlık elde etmeyi vaad ettiği seçimlerden, halihazırda da hükümeti ellerinde bulunduran ve bağımsızlık sürecini uzun vadeye yaymayı hedefleyen Sosyal Demokratlar oy kaybı yaşamasına rağmen yüzde 27 oy oranıyla birinci parti olarak çıktı. Büyük koalisyonu oluşturan diğer iki partinin de yüzde 26 ve yüzde 13’lük oy aldığı açıklandı. Bu sonuçla birlikte ülkede mevcut koalisyon hükümetinin devamına kesin gözüyle bakılıyor.

Alman Spiegel Online sitesinde yer alan habere göre; Sosyal Demokratlar’ın kazanmasındaki en büyük etkenin Danimarka’dan bağımsızlığın ülkeye ekstra bir  finansal yük getireceği kaygısı. Zira Danimarka her yıl Grönland’ın bütçesine 500 milyon Euroluk bir katkı sağlıyor. Ayrıca Grönland 1985’den bu yana Avrupa Birliği toprağı sayılmadığı için Avrupa Birliği yardımlarından da faydalanamıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.