Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM: IŞİD Afrika’dan Avrupa’ya göç dalgası tetiklemeyi hedefliyor

“Suriye’den kaçan IŞİD komutanları Afrika’da yerel terör örgütleri ile işbirliği yaparak, Avrupa’ya yeni bir göç dalgasını tetiklemek istiyor.” İddianın sahibi Birleşmiş Milletler Gıda Programı’nın başkanı David Beasly. Suriye zirvesine katılmak üzere Brüksel’de bulunan Beasly, Guardian gazetesine verdiği mülakatta, IŞİD komutanlarının Afrika’nın Sahel bölgesindeki kıtlıktan yararlanarak hem kadrolarına yeni militanlar kazandıklarını hem de insanları göçe zorlayacak bir strateji geliştirdiklerini söylüyor. Beasly yeni bir göç dalgasında IŞİD militanlarının da Avrupa’ya ulaşmaya çalışacak bu insanların arasına karışacaklarını da ileri sürüyor.

3696

Sahel Batı Afrika’da, Moritanya, Senegal, Mali, Nijer, Çad, Sudan, Burkino Faso ve Nijerya’yı içine alan bölgenin adı. Beasly, Suriye’den bölgeye gelen IŞİD militanlarının Boko Haram ve El Kaide gibi gruplara katıldığını anlatıyor. Suriye’deki savaşın tetiklediği mülteci krizine dikkat çeken Beasly, Afrika’daki istikrarsızlığın çok daha fazla sayıda insanı Avrupa’nın kapılarına sürükleyeceği uyarısı yapıyor: “Suriye’deki çalışmalarım sırasında ‘Eşim IŞİD’e katılmak istemiyordu, ama yiyecek aşımız yoktu, mecbur kaldı’ diyen kadınlara rastladım. Aynı şey şimdi çok daha büyük nüfusun yaşadığı Afrika’da yaşanıyor. Uluslararası toplum bu bölgeye yardımlarını artırmalı.”

Birleşmiş Milletler 2018 yılı için Sahel’de 24 milyon kişinin insani desteğe ihtiyaç duyduğunu hesaplamıştı. 32 milyon kişinin gıdaya erişim sıkıntısı yaşadığı bölgede, çatışmalar ve zorla yerinden etmeler nedeniyle 5 milyonluk mülteci nüfusu da bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.