Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hint polisi yüz tanımlama sistemiyle dört günde üç bin kayıp çocuğun kimliğini kesinleştirdi

Hindistan devlet kurumları ve bir sivil toplum örgütü güçlerini birleştirerek, ülkenin kayıp çocuklarını ailelerine kavuşturmak için bir yüz tanımlama sistemi geliştirdi.

Hindistan Kadın ve Çocuk Bakanlığı, TrackChild isimli bilgi bankasında, kaybolan çocukların bilgilerini ve resimlerini tutuyor.

Polis yüz tanımlama teknolojisini 6 Nisan’da bakanlığın talimatıyla kullanmaya başladıktan sonra sistemden geçirilen 45 bin kayıp çocuk fotoğrafının 3 bini ailelerden gelen fotoğraflarla eşleştirildi.

Bakanlık ve yetkililer, kimliği kesinleşen kayıp çocukları aileleriyle buluşturmak için harekete geçti.

Hindistan’da resmi rakamlar yaklaşık 250 bin kadar çocuğun kayıp olduğunu söylüyor, bunun sadece 90 bini resmi olarak kayıtlara geçmiş durumda. Çocuklar, çeşitli devlet ve özel yardım kuruluşlarında yaşıyorlar. 

Sayılar bu kadar yüksek iken, kayıp çocukların eşleştirmesinin tek tek yapılması neredeyse imkansız. Bachpan Bachao Andolan (BBA) isimli çocuklara yardım örgütü, bu zorluğu teknolojiyle çözme konusunda ilk adımları atmış ve yüz tanımlama teknolojilerinin geliştirilmesi için devletten destek almış. 2 senelik bir çalışmanın ardından ilk defa kullanıma sürülen sistem, emekleme döneminde de olsa büyük bir başarı sayılıyor. 

45 bin çocuğun yaklaşık yüzde 6,5 kadarının ailesine kavuşmasını sağlamış olacaklar.

Kayıp çocukların ülkesi Hindistan

Hindistan’ın kayıp çocukları ülkenin kanayan yarası. Ülke gazeteleri her gün binlerce kayıp çocuk ilanıyla doluyor. 

Resmi sayıları 250.000 olarak telaffuz edilse de, (Save the Childhood) gibi çocuk işçiliği ve köleleştirilmesiyle mücadele eden kâr gütmeyen dernekler gerçek sayının 500 bine yakın olduğunu belirtiyor.

2016 senesinde en iyi film dalında Oscar’a aday Lion isimli filmde de, 5 yaşındaki Hint bir çocuğun kaybolması ve yaklaşık 20 sene sonra ailesine kavuşmasının gerçek hikayesi anlatılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.