Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

13 üniversite bölünüyor, 20 üniversite kuruluyor

İstanbul Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 13 üniversitenin bölünmesi, 3’ü devlet 4’ü vakıf olmak üzere 7 yeni üniversitenin kurulmasına yönelik tasarı bugün Meclis’te görüşülülüyor. Dün 17 maddelik tasarının ilk 6 maddesi genel kurulda kabul edilirken üniversitelerin bölünmesini içeren 7.madde bugün görüşülecek.

Tasarıda ilk olarak 10 üniversitenin bölünmesi planlanıyordu ancak tasarı komisyona geldiğinde sayı arttırılarak 13’e çıkartıldı. Tasarıyla sadece ilahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama hakkı veriliyor. CHP’li milletvekilleri bu önerinin Anayasa’da belirtilen eşitlik ilkesine aykırı olduğunu sadece ilahiyat okuyanlar için uygulanamayacağını belirtti.

Ayrıca Yükseköğretim yasa tasarısının dün akşam yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldüğü sıralarda öğrenciler nöbet tutmak üzere Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde buluştu.

cerrahpaşaa

Bugün Meclis’te üniversitelerin bölünmesi ve yeni üniversitelerin kurulmasına yönelik tasarıyla ilgili bir karar verilecek. Tasarıya göre İstanbul, Gazi, Anadolu, Süleyman Demirel, İnönü, Karadeniz Teknik, Selçuk, Kütahya Dumlupınar, Sakarya, Erciyes, Samsun, Mersin ve Sütçü İmam Üniversiteleri bölünerek 13 yeni üniversite kurulacak.

Gaziantep, Sivas ve Samsun’a üç yeni devlet üniversitesinin yanı sıra 4 vakıf üniversitesinin de açılması gündemde.

Tartışmaların yoğunlaştığı İstanbul Üniversitesi’nde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Orman Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi ve Veteriner Fakültesi ayrılarak yeni kurulacak İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) üniversitesine bağlanmak isteniyor.

Üniversitelerin bölünmesi ve yeni üniversitelerin kurulmasına yönelik tasarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 Nisan’da yaptığı konuşmada Malatya’daki İnönü Üniversitesi’nin bölünerek Turgut Özal Üniversitesi’nin kurulacağını söylemesiyle gündeme gelmişti.

Bilim Akademisi de dün yayınladığı çağrıyla tasarıya karşı çıktı ve şu açıklamayı yaptı:”Bu tür kararların ayrıntılı şekilde gerekçelendirilmesi de toplumun bu kararı anlaması ve benimsemesi için olmazsa olmaz bir ön koşuldur. Bilim Akademisi olarak, bu gerekçeleri sunmaktan tümüyle yoksun olan, paydaşların tümünü dışlayarak alınmış bir kararla üniversiteleri bölmenin onulmaz yaralar açacağı konusundaki kaygımızı kamuoyu ile paylaşma gereği duyuyoruz.”

Üniversiteliler yaklaşık 2 haftadır eylemde. Bugün de üniversiteliler 14:00’de İstanbul Üniversitesi’nde bir açıklama yapacaklar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.