Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’da 9 yılın ardından ilk genel seçimler

Lübnan dokuz yıl aradan sonra ilk kez genel seçimleri gerçekleştirecek. 6 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlerde 3.6 milyon kayıtlı seçmen oy kullanacak. 128 koltuklu meclis için 583 aday yarışıyor. Bu adaylardan 77 tanesi kadın. Bu yönüyle ülke tarihinde ilk kez genel seçimlerde bu kadar fazla kadın aday Meclis’te olmak için yarışacak.

2009 yılında yapılan son genel seçimlerde 12 kadın aday olmuş ve bunlardan sadece dördü seçilmişti. Bu seçimler aynı zamanda dünyanın çeşitli yerlerinde diasporada yaşayan Lübnanlılar için de bir ilke sahne oluyor. İlk kez bir genel seçimde diasporadaki Lübnanlılar oy kullanma hakkını elde ettiler. Buna göre diasporada yaşayan 82.965 Lübnanlı oy kullanma hakkın sahipler.

Bu seçimler Lübnan için oldukça önemli. 2009 yılından bu yana ülkede seçim gerçekleşmiyordu. 2011 ve 2013 yılında iki kez hükümet düştü. 2014 ve 2016 arasında Cumhurbaşkanlığı makamı 29 ay boyunca boş kaldı ve bu süre zarfında Meclis, yönetimini bir kaç kez uzatmak zorunda kaldı. Lübnan’daki siyasal sistem 15 yıl süren iç savaşın ardından 1989 yılında imzalanan Taif anlaşması ile son halini aldı. Buna göre 128 koltuklu Meclis Müslümanlar ve Hrıstiyanlar arasında eşit olarak bölünüyor. Ayrıca ülkenin üç büyük nüfusunu temsil etmesi için Cumhurbaşkanı bir Hrıstiyan, Başbakan Sünni bir Müslüman ve Meclis Başkanı Şii Müslüman arasından seçiliyor.

Hariri suikastinin ardından

2005 yılında Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesinin ardından ülkenin kırılgan dini ve mezhepsel siyasal yapısı daha da zor günler geçirdi. Hariri’nin ölümünün başlattığı olaylar daha sonra Sedir Devrimi olarak adlandırıldı. Bu olaylarda 29 yıldır süren Suriye işgalinin bitmesi talep edildi. Ancak ülke bu olaylarla birlikte siyasal olarak ikiye ayrıldı: Suriye’yi destekleyen ülkenin Şii’lerini temsil eden Hizbullah’ın başını çektiği 8 Mart bloku ve karşısında Suudilerin, Batı’nın desteklediği Suriye ve Hizbullah karşıtı 14 Mart bloku. Bu aynı zamanda bölgesel siyasetin de Lübnan siyasetini derinlemesine etkilemeye başladığı dönem. O tarihten bu yana da ülkede siyasal huzursuzluk ve çatışma eksik olmuyor.

Seçimdeki başlıca konular ve başlıca adaylar

Ülkede mevcut bakanlar kurulu 2016 yılından beri görevini sürdürmekte, 29 bakanlıktan oluşuyor ve Saad Hariri Başbakanlık görevini yapıyor. Seçimlerde ülkenin başlıca konuları kırılgan ekonomi, elektrik ve güç kesintileri, Suriyeli göçmenler konusu (ülkede 1.5 milyon Suriyeli göçmen var, kendi nüfusunun neredeyse yarısına yakın bir Suriyeli nüfusu ağırlaması itibariyle dünyada ilk), bölgesel sorunlar, yolsuzluk ve güvenlik.

Seçimde yarışacak başlıca partiler Başbakan Saad Hariri’nin başını çektiği Gelecek Hareketi, Hrıstiyan vatandaşlara ait Özgür Yurtsever Hareket, Hizbullah, İlerici Sosyalist Parti, Ermeni Devrim Federasyonu (Taşnak), Amal Hareketi, Katip Partisi vd. Ayrıca sivil toplum, akademi ve siyaset dünyasından 11 grubun oluşturduğu Kollauna Vatani (Millet Biziz) koalisyonu da seçimde blok bir liste ile yarışacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.