Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan kurban etme ayinleri son birkaç aydır Fildişi Sahili’ni sarsıyor

22 Şubat’ta, Fildişi Sahili’nin önde gelen siyasetçilerinden, milletvekili Évariste Méambly’nin ekibinin bir parçası olan 27 yaşındaki Brice Siesson, milletvekili ile birlikte çıktıkları seçim gezisi sırasında gizemli bir biçimde öldürüldü. Milletvekili, düzenlediği basın toplantısında korumalarından birinin genci yanlışlıkla vurduğunu anlattı ve daha sonra bu kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak gencin yakınları, bulgulardan hareketle olayın başka türlü geliştiğine inanıyorlar. Öldürülen gencin yakınları cesedin organlarının olmadığını söylüyor ve kendilerine geri verilen özel eşyalarda bulunan kanlı kelepçeleri de kanıt olarak gösteriyorlar.

Başka ülkelerde anlaşılamayacak bu cinayet, Fildişi Sahili’nde bilinen bir senaryo ve halk arasında insan kurban etme geleneği olarak hâlâ var olan olan korkunç bir ritüelin sıkça rastlanan bir örneği gibi gözüküyor.

İnsan kurban etme ayinleri Afrika’nın pek çok ülkesinde görülüyor

Tanığı ve kanıtı olmayan ama genelde organları alınmış cesetlerin bulunduğu pek çok vaka sadece Fildişi Sahili’nde değil Uganda, Burundi, Tanzanya, Kamerun, Gabon’da da dönem dönem halkı paniğe sevk ediyor. Sadece Gabon’da 2016’da bilinen 60 insan kurban etme vakası mevcut.

Bu cinayetler özellikle seçim kampanyaları dönemlerinde hortluyor. Son dönemde Fildişi Sahili gazeteleri  manşetlere benzer haberleri çokça taşıdı. Sene başından beri 40’dan fazla kurban saptanmış ve bunların çoğu çocuk. Bazılarının cesetleri, kurban ritüellerine özgü şekilde organları alınmış şekilde bulundu, bazıları ise halen kayıp. 

Bu cinayetlerden biri ülkeyi bamtelinden vurdu

Sadece 4 yaşındaki bir çocuğun kaçırılıp öldürülmesi olayında, şaşırtıcı bir şekilde suçlu yakalandı. Mücevherci olan zanlı, ilk ifadesinde çocuğu bir büyücünün tavsiyesi ile daha zengin olmak için öldürdüğünü itiraf etti.

Seçim dönemlerinde artıyor

İnsan kurban etme cinayetlerinin çok farklı amaçları olabiliyor: kişisel zenginleşme, kariyerinde yükselme, sportif başarı gibi. Mesela 2015 Afrika Kupası sırasında da yine insan kurban etme vakalarında artış gözlendi. Ancak suçların artışına daha çok, seçimler gibi, siyasi atmosferin yüksek olduğu dönemlerde rastlanılıyor.

Gabon’da bu konuya eğilen bir akademisyen, pek çok insan kurban etme ritüelinin katili ve azmettiricisi ile görüştü. Akademisyen,  azmettiricilerin yüksek oranda politik figürler veya nüfuzlu iş adamları olduğunu belirtiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.