Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kudüs Büyükelçiliğini açmaya hazırlanırken, El Kaide’den Cihat çağrısı geldi

İsrail’in kuruluşunu kutladığı, Filistinlilerin ise topraklarından sürülmelerine neden olduğu için Nakba yani Büyük Felaket günü olarak andığı 15 Mayıs tarihi öncesinde ve bugünkü ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’teki açılış töreni arefesinde, El Kaide lideri Eyman Zevahiri’den cihat çağrısı geldi. Zevahiri 5 dakikalık video kaydı yayınlayarak Amerikan büyükelçiliğinin Kudüs’e taşımasının, Filistin sorununun müzakereler ve barışçıl mücadele ile çözülemeyeceğinin kanıtı olduğunu ileri sürdü; ABD Başkanı Donald Trump’ı da “modern Haçlı Savaşı’nın yüzü” ilan etti. Usame Bin Ladin’in 2011’deki ölümünden bu yana El Kaide’ye liderlik eden Zevahiri, Filistin Yönetimi’nin de halkını sattığını savundu.

Gazzeliler protesto için yine sınıra yürüyecek

sınır

Filistinliler bugünkü Büyükelçilik açılışını kitlesel gösterilerle protesto etmeye hazırlanıyor. Gazze Şeridi’nde halk Hamas’ın da desteklediği kitlesel sınıra yürüme eylemini bugün tekrar edecek. Güvenlik önlemlerini artıran İsrail ordusu dün helikpterler Filistinlileri sınıra yaklaşmamaları için uyaran bildirileri bölgeye yağdırdı. Önceki eylemlerde olduğu gibi İsrail askerlerine sınıra yaklaşanları gerçek mermilerle vurma talimatı verilmiş durumda. İsrail Gazze Şeridi’nde yaşanabilecek her tür olaydan Hamas’ı sorumlu tutacağını da duyurdu.

Büyükelçilik açılışını Trump’ın kızı ile damadı yapacak

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 17: Ivanka Trump walks with her husband, White House Senior Advisor Jared Kushner, toward Marine One while departing with her father President Donald Trump on February 17, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to South Carolina to visit the Boeing plant. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Türkiye saatiyle 16.00’da başlayacak Büyükelçilik açılışını ise Donald Trump’ın danışmanı ve kızı Ivanka ile Ortadoğu özel elçisi olarak da görevlendirdiği damadı Jared Kuschner yapacak. Dün İsrail’e varan çift, İsrail’in 70. kuruluş yıldönümünde ABD-İsrail ittifakının geleceği ve barış için dua edeceklerini söylediler.

İslam düşmanı Baptist rahip açılış törenine katılacak

Açılışta konuşma yapmak üzere davet edilen kişiler arasında, Müslümanlara, Mormon tarikatı mensuplarına ve eşcinsellere yönelik nefret içeren vaazları ile tanınan Baptist rahip Robert Jeffress de yer alıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump’ın sıkı destekçisi olan Jeffres’in açılışa davet edilmesine ilk tepki ise yien ABD’den geldi. Cumhuriyetçi eski başkan adayı, Mormon tarikatı üyelerinden Mitt Romney, dindar bir fanatic olarak nitelediği Jeffress’in açılış törenine katılacak olmasını “utanç verici” bir durum olarak değerlendirdi.

Beitar Kudüs futbol kulübü adına Trump’ı da ekledi

Bu arada İsrail’in futbol takımlarından Beitar Kudüs, Başkan Trump’a övgüler düzerek, Büyükelçilik adımına teşekkür için kulübün adını “Beitar ‘Trump’ Kudüs” olarak değiştirdiklerini duyurdu. İsim değişikliğinin kalıcı mı geçici mi olduğu bilinmiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.