Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Öldürülen 60 Filistinli’nin cenaze töreni öncesi uluslararası toplumdan İsrail’e art arda kınama

İsrail devletinin kuruluşu sırasında 700 bin Filistinlinin topraklarından sürülmesi “felaketi”nin, yani Nakba Günü’nün 70. Yıldönümünde, bugün Gazze Şeridi’nde dün İsrail askerlerinin öldürdüğü 60 Filistinli için cenaze töreni düzenlenecek.

Filistin sağlık bakanlığı yetkilileri, ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği açılışını protesto etmek amacıyla İsrail’in Gazze Şeridi çevresine çektiği sınırlara yürüyen Filistinlilere ateş açan İsrail askerlerinin 2700 kişiyi de yaralandığını duyurmuştu.

gaza-jerusalem

Filistinliler İsrail’in 70. Kuruluş yıldönümü öncesinde son altı haftadır, 11 yıldır devam eden Gazze ablukasına ve İsrail’in topraksızlaştırma politikalarına dikkat çekmek için Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” adı altında protestolar düzenliyordu ve İsrail ordusunun önceki protestolara müdahalesi 42 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Dün, İsrail askerlerinin göz yaşartıcı gaz kullanarak ve keskin nişancıların ateşiyle Filistinli göstericileri hedef aldığı sırada, Kudüs’teki ABD Büyükelçiliği’nde de açılış etkinlikleri eğlenceli bir kutlama havasında devam ediyordu. Açılışa kızı ve damadını gönderen ABD Başkanı Donald Trump, telekonferansla yaptığı konuşmada ABD ve İsrail’i “barış ve özgürlükte ortak” ilan ederken, 70-80 km uzakta yaşanan can pazarı görüntülerinin uluslararası medyada da yer bulmasıyla kamuoyunda tepki çekti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu can kayıpları ve şiddetten Hamas’ı sorumlu tutarken, Beyaz Saray da kendisine arka çıktı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Bu trajik ölümlerin sorumlusu tamamen Hamas’tır. Hamas bilerek bu tepkiyi provoke etmiştir” denildi.

Kamuoylarının tepkisi üzerine, bazı ülke yönetimlerinden de açıklamalar gelmeye başladı:

Güney Afrika Cumhuriyeti İsrail Büyükelçisini geri çağıracağını duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kınama açıklaması yayınladı.

Kuveyt, BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırmak istediyse de, adımı ABD engelledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlayan İngiltere itidal çağrısı yaparken Türkiye ise hem İsrail hem de ABD Büyükelçilerini görüşme için geri çağırdı ve üç gün yas ilan etti. “Terör devleti” olarak nitelediği İsrail’i Filistin halkına “soykırım yapmakla” suçlayan Erdoğan da, İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplantıya çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.