Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ramazan’ın ilk Yeryüzü Sofrası kuruldu: “Bayraksız, flamasız, hiyerarşisiz halkın sofraları”

Ramazan ayının ilk Yeryüzü sofrası Galatasaray Lisesi önünde kuruldu. İftara katılanlardan İhsan Eliaçık ve Hadiye Yolcu Medyascope.tv’ye konuştu. Eliaçık, yeryüzü sofralarının herhangi bir sahibinin olmadığını ifade ederken, Hadiye Yolcu “Lüks lokantalara herkes giremiyor, parası olan girebiliyor. Fakat halkın sofrasına bu sokaktan geçen herkes oturabilir” dedi.

Yedi yıldır bir gelenek halini alan ve her Ramazan’da kurulan yeryüzü sofralarının bu yıl ilki Taksim’de Galatasaray Lisesi önünde kuruldu. Pek çok kişinin katıldığı sofraya barış, kardeşlik ve eşitlik mesajları verilirken “Allah, ekmek, özgürlük” sloganları atıldı.

“Yeryüzü sofralarının amacı paylaşım, eşitlik ve kardeşlik”

Yeryüzü iftarlarına katılanlardan İlahiyatçı İhsan Eliaçık, ilki 2011 yılında kurulan ve Gezi Parkı olaylarından sonra kitlelere ulaşıp gelenekselleşen sofraların hiçbir sahibinin olmadığını ifade etti ve bu sofraların bayraksız, flamasız, sponsorsuz ve hiyerarşisiz olduğunun altını çizerek sofraların halka ait olduğunu vurguladı.

Bu sofraların yere serilen bir gazete kağıdının üzerinde, peynir ekmek yenilerek başladığını ve bu şekilde lüks iftarların protesto edildiğini belirten Eliaçık, yeryüzü sofralarının amacının paylaşım, eşitlik ve kardeşlik olduğunu ifade etti.

“Lokantalara parası olan girebiliyor, halkın sofrasına ise bu sokaktan geçen herkes oturabilir”

Hadiye Yolcu ise, lüks lokantaların iftarlarına herkesin giremediğini, parası olan kişilerin bu iftarlara katılabilidiğini belirterek halkın sofrası olan yeryüzü iftarlarına ise bu sokaktan geçen herkesin oturabilir ve yemek yiyebileceğini ifade etti.

Ramazanın mahiyetinin açlığı günde almak olduğunu vurgulayan Yolcu, bu sofraların kurulmasındaki amacın açlık sınırında yaşayan milyonların bir nebze de olsa farkındalığını oluşturabilmek olduğunu söyledi.

Asgari ücretin bugün açlık sınırının altında olduğuna dikkat çeken Yolcu, insanların bu konuyla ilgili çözüm noktasında hiçbir şey yapmadığını belirtti.

Ramazan’ın “Açlık sınırında yaşayan birileri var, açlığı gündeminize alın” demek olduğunu belirten Yolcu, “Ramazan’ın toplumsal bir karşılığı da olması gerekiyor ve yeryüzü sofraları bu karşılığı oluşturdu” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.