Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da seçimleri kazanan Beş Yıldız ve Lig, başbakan adayı olarak Giuseppe Conte isminde anlaştı

İtalya’da 4 Mart’ta yapılan genel seçimlerde en çok oyu alan iki parti sistem karşıtı Beş Yıldız Hareketi (M5S) ile aşırı sağcı Lig birlikte kuracakları koalisyonun hükümet programını bakanların isimleriyle birlikte Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sundu. Liderler Başbakanlık için 54 yaşındaki hukuk profesörü Giuseppe Conte isminde karar kıldı. Siyaset deneyimi olmayan Conte’nin ismi seçimden önce M5S tarafından bakan olabilecek isimler arasında gündeme getirilmişti.

Beş Yıldız Hareketi lideri Luigi Di Maio, başkanlık sarayı çıkışında basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı: “Cumhurbaşkanına başbakanlık için sunduğumuz isim, Giuseppe Conte oldu. Alanında çok üst düzey bir uzman. Ülkenin taşrasından, San Giovanni Rotondo’dan geliyor. Bu bir avantaj. Kendi kendini yetiştirmiş bir isim.”

Hükümetin kurulabilmesi için partilerin başbakan olarak uzlaştığı ismin cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekiyor. Mattarella’nın bu isme onay vermesi halinde, partiler bu hafta içinde kabineyi kurup parlamentoda güven oylamasına gidebilir.

M5S ve Lig’in ortak başbakan adayları Giuseppe Conte Floransa ve Luiss üniversitelerinde özel hukuk profesörü olarak görev yapan bir akademisyen. Eğitimini Yale ve Sorbonne gibi prestijli üniversitelerde tamamlayan Conte, İtalya’da idari yargı komitelerinde ve soruşturma komisyonlarında da görev yaptı.

Lig ve M5S son halini verdikleri hükümet programını sosyal medya ve İtalya’nın çeşitli yerlerinde kurdukları stantlarda üyelerinin onayına sunmuş ve her iki parti de tabanından önemli ölçüde destek almıştı. Programda iki kademeli vergi uygulaması, vatandaşlara temel gelir ve emeklilik yaşını 67’ye çıkaran reformun gözden geçirilmesi gibi noktalar yer alıyor.

Ayrıca aşırı sağcı Lig’in lideri Matteo Salvini yaptığı açıklamada Avrupa Birliği düzenlemelerine saygılı olmakla birlikte İtalya’nın çıkarlarını gözeten bir siyaset izleyeceklerini ve Batı Avrupa hükümetlerinin İtalya’da popülist bir hükümetin görev başına gelmesinden duydukları endişenin yersiz olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.