Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Komisyonu’ndan denizleri kurtarmak için hamle: Tek kullanımlık plastik ürünler yasaklanıyor

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz pazartesi, denizleri kirleten plastik atıklarla mücadele etmeyi amaçlayan bir dizi önlemi görüştü. Belli başlı plastik ürünlerin, doğayla barışık materyallerden üretilmiş olanlarıyla ikame edilmesini öngören tasarının yasalaşması halinde, Birliğin 28 ülkesinde, on plastik maddenin üretimi kademeli olarak yasaklanacak. AB’de yapılan kamuoyu yoklamaları, önlemleri halkın da desteklediğini ortaya koyuyor.

Sorular üzerine ‘balonu yasaklamayacaklarını’ söyleyen Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, yasanın belli ürünlerin üretimden kalkacağı anlamına gelmediğinin, ancak plastik tabak,  balon, pipet, kulak pamğu gibi ürünlerin, bundan sonra plastik dışındaki maddelerden üretileceğinin altını çizdi.

Denizlerdeki plastik kirliliğinin insan sağlığına ve ekosistemine tehdit teşkil edecek duruma geldiğini vurgulayan Timmermans’a göre, tasarının AB’de yasalaşması, dünya çapında denizlerin korunması yolunda atılacak adımların da önünü açabilir.

Avrupa çapında denizleri koruma amacıyla mücadele yürüten çevreci grupların çatı örgütü Seas at Risk’in 2017 yılında hazırlamış olduğu rapora göre AB ülkelerinde yılda 46 milyar plastik şişe, 36 milyar pipet, 16 milyar kahve bardağı tüketimi gerçekleşiyor.

Tasarının kabul edilmesi halinde, plastik ürünlerin tamamen yasaklanması 1 yılı bulabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.