Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Adalet Divanı: “Üye ülkeler, eşcinsel evliliklerde yabancı eşe oturum izni vermek zorunda”

Avrupa Adalet Divanı, üye ülkelerin, eşcinsel Avrupa Birliği (AB) vatandaşının evli olduğu AB vatandaşı olmayan eşcinsel kişiye oturum izni vermeleri gerektiğine hükmetti.

Salı günü verilen karara konu olan dava ise şöyle gelişti: Romanya’da eşcinsel evlilik yasak olduğundan ABD’li partneri Clai Hamilton ile Belçika’da evlenen Romanya vatandaşı Adrian Coman; eşine Romanya’da süresiz oturum izni verilmesi için ilgili makamlara başvurmuştu. Ancak Romanya makamları, ülkede eşcinsel evliliklere izin verilmediğinden Belçika’daki evliliği geçersiz saymıştı. Bunun üzerine olay Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’na taşınmıştı.

Screen Shot 2018-06-06 at 14.38.23
Clai Hamilton ve Adrian Coman

Davayı gören mahkeme; eşcinsel evliliklerin yasallaştırılması konusunda her ülkenin özgür olduğuna hükmetmekle birlikte, bir AB vatandaşının eşinin oturum özgürlüğünü engelleyemeyeceğine karar verdi.

Kararın ardından açıklama yapan Avrupa Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas, mahkemenin kararına vurgu yaparak, eşcinsel evliliklerin yasallaştırılması yetkisinin üye devletlerde olduğunu belirtti. Schinas, bununla birlikte, son mahkeme kararının ayrımcılığı önleme adına yararlı olduğunu sözlerine ekledi.

Mahkeme kararı sonrası bir açıklama da çiftin avukatı Iustina Ionescu’dan geldi. “Bu sadece eşcinsel evlilikler ile ilgili bir durum değil” diyen Ionescu, “bu aynı zamanda AB’nün üzerine kurulduğu onur, eşitlik, temel haklara saygı ilkeleriyle de ilgili1 ifadelerini kullandı..

28 AB üyesi ülke içerisinde sadece tamamı eski Doğu Bloku ülkesi olan altı ülkede eşcinsel evliliklere ya da “sivil birliktelik” olarak anılan hukuksal kategoriye izin verilmiyor.

2007 yılında AB’ye üye olan Romanya’da 2001 yılına kadar eşcinsellik suç sayılıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.