Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Yemen’in insani yardımlar için en kritik limanına saldırı başlattı

Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkeleri koalisyonu, abluka altındaki Yemen’e insani yardımların ulaştırıldığı liman kenti Hudeyda’ya saldırı başlattı. Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi yönetimine karşı savaşan Husi milislerin kontrol ettiği Hudeyda ve civarında en az yarısı çocuk 600 bin civarında insan yaşıyor.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kızıl Haç Federasyonu ve diğer yardım kuruluşları, sekiz buçuk milyon insanın kıtlık koşullarında yaşadığı ülkeye gönderilen gıda ve ilaç yardımlarının %80’nin Hudeyda üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını belirterek, saldırının ülkedeki insani krizi derinleştireceği uyarısında bulunmuştu. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise limanın Husilere silah temini için kullanıldığı iddiasında bulundu.

Koalisyon güçleri Hudeyda’yı havadan bombalarken, Aralık ayında eski müttefikleri Husiler tarafından öldürülen Yemen’in eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’a bağlı güçler de kara harekatına girişti. Husiler Hudeyda’yı 2015 yılı Ekim ayında başkent Sanaa’ya girdikten üç ay sonra ele geçirmişti. Ülkenin kuzeyindeki Şii Husi hareketi Eylül 2014’te ayaklanmış, kısa sürede ülkenin önemli bölümünde kontrolü sağlayınca Abdurabbu Mansur Hadi ülkeden kaçmak zorunda kalmıştı. Husilerin İran destekli oluşunu gerekçe gösteren Suudi Arabistan, Körfez ülkelerinden oluşan bir koalisyon kurarak Mart 2015’te iç savaşa müdahil oldu. Sözkonusu koalisyon Kasım 2017’den bu yana da Yemen’i abluka altında tutuyor.

Savaş ve abluka nedeniyle ülkede 22 milyon kişi insani yardımlara muhtaç halde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.