Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da kadınlar 37 yıl aradan sonra stadyumda maç izledi

SBS News’ın haberine göre Tahran Şehir Konseyi, bir kereye mahsus olmak üzere, kadınların, İran’ın Tahran ve Meşed kentlerindeki Azadi ve Takti stadyumlarında maç izleyebilmelerine izin veren bir karar aldı. Kararın ardından, 37 yıldan bu yana stadyuma girmesi yasak olan kadınlar, Dünya Kupası maçları kapsamında Rusya’ya giden İran Milli takımının İspanya ile yaptığı maçı dev ekrandan canlı olarak izledi.

Iran-fans

Kadınlar, stadyumda çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyada hızla dolaşıma girerken, kadın bir futbol taraftarının kadrajı ortaladığı bir fotoğraf da İran Milli takımının resmi Twitter hesabından paylaşıldı.

İran Milli Takımı Kaptanı Masut Şucai, geçtiğimiz salı günü, Dünya Kupası’nın, meselenin tartışılması için uygun zemin olmadığını söylemiş, konunun daha iyi ele alınması adına turnuva sonrasına bırakılmasının uygun olduğunu söylemişti.

Ekran Resmi 2018-06-21 16.32.54

İranlı sivil toplum hareketi OpenStadiums da Twitter’da yapmış olduğu paylaşımda 5 Ekim 1981 tarihinden bu yana ilk kez kadınların maç seyretmek üzere stadyuma girdiğini yazdı.

Kadın futbol taraftarlarınca başlatılan hareket 13 yıldan bu yana söz konusu yasağın kaldırılması yönünde kampanya yürütüyor.

İranlı siyasetçi ve kadın hakları aktivisti Tayyibe Siyavuşi de Twitter’da Azadi Stadyum’unda çekilmiş fotoğrafını paylaştı. Siyavuşi paylaşımında, bu olayın yasağın tamamen kaldırılmasına giden bir sürecin yolunu açmasını umduğunu yazdı.

İran’da ülkenin vatandaşı olan kadınların erkeklerin yarıştığı spor müsabakalarını izlemesi yasak. Yasağı delmeye çalışanlar para ya da hapis cezasıyla karşılaşabiliyor. Söz konusu yasak turist kadınları kapsamıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.