Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amsterdam’da grafiti efsanesi Keith Haring’in bir eseri bulundu

Geçtiğimiz hafta, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde, grafiti efsanesi Keith Haring’in çizdiği 12 metrelik bir eseri bulundu. Haring’in 1986 yılında Hollanda ziyaretinde Stedelijk Müzesi’nin depo olarak kullandığı binanın duvarına çizdiği eser, Hollandalı sanatçı Aileen Middel’in çabaları ile gün yüzüne çıkarıldı.

Haring Graffiti

Graffiti sanatçısı Keith Haring, 1986 yılında Stedelijk Müzesi’nin deposuna çizdiği eserini tamamladıktan 3 yıl sonra, Stedelijk Müzesi, depo olarak kullandığı binayı soğutucu merkezine çevrilmesi için boşalttı. Soğutucu deposunun çalışabilmesi için binanın etrafı alüminyum panellerle kaplandı, bu paneller Haring’in eserinin de üstünü örtmüş oldu.

Haring gibi grafiti sanatçısı olan Aileen Middel, 2014 yılında bir sergide Haring’in Stedelijk deposundaki eserinin fotoğrafına denk geldi. 2017 yılında Haring’in eserlerine olan ilginin tekrar artması üzerine Middel, Haring’in ölümünden sonra kurulan Haring Derneği ile irtibata geçti ve sergide gördüğü eserin akıbetini sordu. Eserin çizildiği adrese gittiklerinde alüminyum panelleriyle karşılaşan Middel ve Haring Derneği’nden yetkililer, eseri gün yüzüne çıkarmak için harekete geçmeye karar verdi.

Haring Derneği, eserin çizildiği duvardaki panellerinin sökülmesi için belediye ile irtibata geçti. 18 Haziran tarihinde belediye panellerin sökülmesi işlemine başladı. Paneller sökülürken orada olan Middel, söküm esnasında Haring’in eserinin ilk çizgilerini gördüğü an “evet, işte burada bir Haring var!” diye bağırdığını ve büyük bir heyecan yaşadığını belirtti.

Artık Amsterdam sakinleri ve ziyaretçileri, Haring’in eserinin tadını doyasıya çıkarabilir.

Keith Haring kimdir?

Keith Haring, 70lerin ve 80lerin en meşhur graffiti sanatçılarından biridir. Amerika’nın New York şehrinin duvarlarına çizdiği eserleriyle ünlenen Haring’in karakteristik çizgisi, zamanla tüm dünyada tanınmaya başladı.

80lerin sonunda, Haring’in bir şehre gidip graffiti yapması büyük bir prestij kaynağı olarak görüldü ve Haring dünyanın gözde şehirlerinden sanatını icra etmesi için davetler aldı. Brezilya’dan Avustralya’ya kadar dünyanın hemen hemen her köşesine eserler bırakan Haring, 1990 yılında, AIDS nedeniyle tetiklenen bir hastalıktan dolayı hayata gözlerini yumdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.