Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da tecavüzcü kocasını öldüren genç kadının idam cezası beş yıl hapse çevrildi

Sudan’da, kendisine tecavüz ettiği gerekçesiyle kocasını öldüren genç kadına verilen idam cezasının bozulması için uluslararası hak savunucuları tarafından aylardır yürütülen kampanya sonuç verdi. Temyiz mahkemesi 19 yaşındaki Nura Hüseyin’in cezasını, cinayetin kasıtlı işlenmediğini kabul ederek, beş yıl hapse çevirdi. Ayrıca Hüseyin’in ailesi kurbanın yakınlarına yaklaşık 19 bin dolar ‘kan parası’ ödeyecek.

16 yaşındayken zorla evlendirilen Nura Hüseyin’in davası, dünyanın dört bir yanında çocuk yaşta evlilikler, zorla evlilikler ve aile içi tecavüz konularında çalışma yapan pek çok kişi ve kuruluş tarafından gündeme taşınmıştı. Nura Hüseyin, defalarca evden kaçıp kurtulmaya çalıştığı kocası tarafından tecavüze maruz kaldığını savunuyordu. Genç kadın, kocasının kuzenlerinin de tecavüz sırasında kendisini zorla yere yatırıp kocasına yardım ettiklerini anlatmış, kocası bir kez daha tecavüze yeltendiğinde de kendini savunmak için onu bıçakladığını şöylemişti. Davayı gören Şeriat Mahkemesi genç kadını kasıtlı adam öldürmekten suçlu bularak asılmasına hükmetmişti.

justice-for-noura

Nura Hüseyin’in cezasının bozulması için başlatılan kampanyaya Hollywood yıldızları Mira Sorvino, Emma Watson ve Rose McGowan ile eski Avustralya Başbakanı Julia Gillard gibi isimler de destek vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.