Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’da burkaya kamusal alanda kısmi yasak getirildi

Fransa, Almanya, Belçika ve İsviçre’nin ardından, burkayı yasaklayan Avrupa ülkeleri kervanına Hollanda da katıldı. Hollanda Parlamentosu’nun üst kanadından geçen yasaya göre, ülkede okul, hastane, toplu taşıma aracı ve hükümet binaları gibi kamusal alanlara burka ve peçe dahil olmak üzere yüzü örten aksesuarlarla girmek bundan sonra yasak. Kar maskesi ve motorsiklet kaskının da yasak kapsamında olduğu yasada yapılan kamusal alan tarifi, sokak ve caddeleri içermiyor. Başörtü ya da türban da, yüzü açıkta bıraktığı için yasak kapsamında değil.

foto 1

Yasa 40’a karşı 35 oyla geçti. Parlamento’nun üst kanadının basın sözcüsü Gert Riphagen CNN’e konuşarak, 17 milyonluk nüfusa sahip olan hollanda’da 200 – 400 arası burkalı ve peçeli insan yaşadığının tahmin edildiğini belirtti. Yasanın savunucularına göre, burka ve peçe yasağı, kimlik tespitini kolaylaştıracağı için ülke çapında güvenliği arttıracak.

Yasa kimi siyasetçilerde sevinç yarattı. Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) üyesi Geert Wilders, yasayı büyük bir zafer olarak nitelerken senatör Marjolein Faber-Van de Klashorst, “Hollanda’nın İslam’dan uzaklaştırılması yolunda ilk adım atıldı, bu tarihi bir gün. Bir sonraki adım Hollanda’daki tüm camileri kapatmak olacak” yorumunda bulundu.

Yasayı eleştirenler ise bunun burkalı ve peçeli kadınların eve kapatılması anlamına geldiğini vurguluyor. Amsterdam Üniversitesi Antropoloji ve Sosyoloji profesörü Annelies Moors’a göre burka ve peçe yasağı, bazı kadınları okullar da dahil olmak üzere kamu alanlarından uzaklaştıracak: “Bu aslında (peçeli ve burkalı kadınlar için) total bir yasak anlamına geliyor çünkü onların gidebildiği alanları  cadde ve özel sektörle sınırlıyor. (…) Elbette özel sektör de kendi kurallarını, muhtemeldir ki onların zararına koyacaktır. Bu da kadınların pek dar bir alana hapsedilmesi demek”.

Yeşiller Partisi Senatörü Ruard Ganzevoort da yasanın kadınların özgürlüklerini daraltıcı karakterine dikkat çekenlerden: “(Bu yasa) son derece uygunsuzdur ve yalnızca kadınların daha da fazla eve mahkum edilmesine yol açacaktır. (…) Okula gidemeyecekler, yüzmeyi öğrenemeyecekler ve daha bir sürü şey…”

Hükümet yasanın dini meselelerden bağımsız olduğunu savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.