Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ruanda soykırımdaki rolü sebebiyle bir İsveç vatandaşı ömür boyu hapis ile cezalandırıldı

Ruanda kökenli bir İsveç vatandaşı, Ruanda’da 1994 senesinde azınlık Tutsi mezhebine karşı işlediği suçlardan dolayı ömür boyu hapis ile cezalandırıldı. 1998 senesinde göç ettiği İsveç’te 2016’da vatandaşlık hakkı kazanan Theodore Tabaro, 2016 senesinde tutuklandığında, başkent Stockholm’e yakın bir kasabada yaşıyordu.
 
Savcılara göre 49 yaşındaki zanlı, 1994 Nisan-Mayıs ayları arasında ülkenin güney batısında işlenen suçlarda, lider pozisyonunda silahlı milisleri yönlendirdi.

Kaderiyle baş başa kalan ülkede, vahşice toplu cinayetler işlendi

resim 1 (2) (1)

Tabaro, Tutsilere karşı soykırım, cinayet, cinayete teşebbüs, rehin alma suçlarından hüküm giydi. İddianameye göre kurbanların çoğunluğu çocuktu.
Onlarca tanığın Ruanda ve dünyanın farklı bölgelerinden ifade verdiği mahkeme boyunca, İsveçli hukukçular suç mahallelerini fotoğraf desteği alarak keşfe çıktı. Zanlı ve suç ortaklarının, yüzlerce kişinin saldırılardan kaçtığı bir kilise ve bir okula el bombası ve silahla saldırı yaptığı ve sonrasında binaları ateşe verdiği tespit edildi. 800 kişinin öldüğü okul saldırısı, ülkenin kanayan vicdani yaralarından olmaya devam ediyor. Yargıç en az 36 kişinin ölümünün zanlı ile ilişki olduğunu sorgulama sonucunda kabul etti. 30 kurbanın ise mahkeme kararıyla tazminat almasına karar verildi.
 
Tabaro, İsveç’te, Ruanda’da yaşanan soykırım ve insan haklarına saldırı suçlarından hapis cezası alan üçüncü kişi. Diğer iki kişi yine ömür boyu hapis ile cezalandırıldı.
Ruanda’da yaşanan katliamlarla ilişkisi olup başka ülkelere göç eden suçlular Amerika, Kanada, İsveç, Finlandiya ve Hollanda gibi ülkelerde yakalanmaya ve yargılanmaya devam ediyor.
 
Ruanda Soykırımı
 
Almanya daha sonra da Belçika kolonisi olan ülkede halk belli statüler verilerek ayrıştırıldı ve her bir etnik grup  kabile olarak konumlandırıldı. İlk olarak üst kademeyi oluşturan Tutsileri destekleyen sömürgeci ülkeler Tutsileri kendi amaçları doğrultusunda kullandı, kabile olarak ayırdıkları grupları da genel olarak dış görünüşüne göre ve mesleği ile ilgili olarak sınıflandırarak Tutsi (büyükbaş hayvan sahipleri), Hutu (çiftçi) ve Twa (avcı, çömlekçi) ayrımını gerçekleştirdi. Bu ayrım neticesinde farklılıkları belirgin bir şekilde ortaya konulan gruplar ilerleyen yıllarda ülke genelinde daha büyük sorunların yaşanmasına neden oldu.

Ruanda soykırımı olarak adlandırılan olayda Ruandalı Tutsi nüfusunun dörtte üçünün hayatını kaybetti. Bütün dünyanın gözü önünde bu iç savaşta yaklaşık 1 milyon kişi öldürüldü, 2 milyon kişi göç etmek zorunda bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.