Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya “Big Brother” yasasını yürürlüğe koydu

The Moscow Times’ın haberine göre, Rusya hükümeti, terörle mücadele yasaları kapsamında Rus telekomünikasyon şirketlerinin iletişim bilgilerini saklamasına dair yasa tasarısını yürürlüğe koydu. Telekomünikasyon şirketleri, tartışmalı yasayı pazar gününden itibaren uygulamaya başladılar.

Yeni verileri saklama kanunu; mobil iletişim ve internet şirketlerini, altı ay boyunca kişilerin kısa mesajlarını, telefon konuşmalarını ve sohbet aktivitelerini günlüğe kaydetme ve mahkeme emri ya da talebi üzerine güvenlik hizmetlerine teslim etmesi konusunda zorlayacağı düşünülüyor. Kanun, Birleşik Rusya Partisi’nin  milletvekili Irina Yarovaya’nın hazırladığı ve “Yarovaya yasaları” olarak bilinen bir reform paketinin bir parçası olarak kayda geçti.

Haberde, Temmuz 2016’da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan yasa, “Rusya’nın ‘Big Brother’ Yasası” olarak adlandırılıyor. Agora insan hakları grubu, tedbirin Rusya’nın sivil toplumunu ciddi şekilde etkileyeceği ve kolluk kuvvetlerine daha fazla yetki vereceğini konusunda endişelerin olduğunu dile getiriyorlar. Roskomsvoboda internet hakları grubunun yöneticisi Artyom Kozlyuk’a göre, mevzuat anayasaya aykırı ve kitlesel veri sızıntılarına kapı açıyor.

Öte yandan, ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketleri, veri depolama talepleri ile başa çıkmak için yeni altyapıya milyarlarca dolar harcayacaklarını ve maliyetlerin müşterilere yansıtılacağına dair uyarıda bulundular.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.