Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İranlı General Celali: “İran’daki kuraklığın nedeni İsrail’in bulutlarımızı çalması”

İran Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı General Gulam Rıza Celali, dün gerçekleşen bir ulusal konferansta, İran’da yaşanan uzun süreli kuraklıkla ilgili olarak İsrail’i sorumlu tuttu. İran’daki iklim değişikliğinin ardında şüpheli bir durum olduğunu, İsrail’in ülkenin bulutlarını “çaldığını” iddia etti.

Isna Ajansı’na göre, dört yılda bir gerçekleştirilen bir çalışma, Afganistan ve Akdeniz arasındaki bölgede 2200 metre yüksekliğinin üstündeki her yerde bulut varken yalnızca İran’da olmadığını gösteriyor.

Ulusal Meteoroloji Ajansı’nın yöneticisi Ahad Vazife ise iddiayı, “Generalin elindeki belgelerde ne yazıyor bilmiyoruz ama meteoroloji verilerine göre bir ülkenin ‘bulut ya da bulutları çalması’ mümkün değil” diyerek yalanladı. “Eğer bu mümkün olsaydı ABD’nin ‘su polislerine’ ihtiyacı olmazdı, başkalarının bulutlarını çalarlardı” diye ekledi.

ABD’nin kuraklıkla mücadele eden Kaliforniya eyaletinde, birkaç yıl önce su kaynaklarının halk tarafından ölçülü kullanımıyla yükümlü su polisleri görevlendirilmişti.

Ahad Vazife, “İran’da yaşanan kuraklık ülkeye özgü değil, global bir sorun. Bu tarz soruları ortaya atarak sorunların üstesinden gelemeyiz, çözüm için kendi yöntemlerimizi kullanacağız” dedi.

Benzer bir açıklama 2011 yılında dönemin cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan gelmişti. Avrupalı ülkelerin yüksek teknoloji kullanarak yağışlı bulutları boşalttıklarını söylemişti.

ahmedinejad

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.