Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Silikon Vadisi’nin devleri Cambridge’de yetenek avında

Yapay zeka alanında yapılan çalışmaların gün geçtikçe artması üzerine büyük teknoloji devleri İngiltere’de toplanmaya başladı.

Amazon, Microsoft, Apple gibi büyük teknoloji şirketleri Cambridge’e taşınıyor. Şirketler, İngiltere’deki üniversitelerden mühendis ve araştırmacıları hızla gelişmekte olan yapay zeka alanında işe alıyorlar. Öyle ki Cambridge artık Britanya’nın Silikon Vadisi olarak anılmaya başladı.

Bir şehir iş grubu olan Cambridge Network’e göre bugün şehirde 4.500’den fazla teknoloji firması var. Bu şirketlerin toplam çalışan sayısıysa neredeyse 75 bin civarında.

Bu büyük teknoloji şirketlerinin ülkede araştırma merkezleri açması, yüzlerce milyon dolarlık yatırımlar gerçekleştirmesi Britanya ekonomisini de harekete geçiriyor. Apple, Amazon ve Google, mühendislik ve bilimsel araştırma alanlarında Britanya’da açtığı dev merkezlerle ülkenin yerel üniversitelerindeki öğrencilere de istihdam sağlıyor. Güney Koreli teknoloji markası Samsung’un da yakın bir zamanda Cambridge’de bir yapay zeka araştırma merkezi açacağı ve 150’den fazla mühendisi işe alacağı konuşuluyor.

Londra’da, Cambridge’in merkezine kırkbeş dakikalık uzakta olan bir bölgede, dünyanın belki de en iyi yapay zeka araştırma merkezi DeepMind bulunuyor. 2014 yılında Google’ın satın aldığı DeepMind, ileride gerçekleştireceği teknolojik devrimlerle ekonominin ve sosyal normların yönünü değiştirebilir.

Southampton Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında çalışan Dame Wendy Hall; “İngiltere’de belki de dünyanın en iyi yapay zeka araştırma merkezleri var” diyor. “Ancak yapay zeka alanında çalışan, alanlarında yetkin insanların Amerika’ya ya da Amerikan şirketlerine göçünü nasıl durduracağız?”

İngiltere’deki üniversitelere artan yatırımların konu alındığı bir rapora göre, dev şirketlerden yapay zeka, matematik, dijital ve teknik eğitim alanlarına 2020 yılına kadar 500 milyon dolar yatırım daha bekleniyor.

Bu yatırımlar, Cambridge’de akademi ve endüstri arasındaki sınırları yok ediyor. Üniversitelerin, bu büyük teknoloji şirketlerinin finansal yatırımlarıyla nasıl rekabet edebileceğini, bu yatırımların öğrenciler üzerinde nasıl etki gösterebileceğini ise zaman gösterecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.