Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington’da Suudi Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağın adı ‘Cemal Kaşıkçı Sokağı’ olarak değiştiriliyor

Washington, DC’de Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin hemen önündeki sokağın adının Cemal Kaşıkçı Sokağı olarak değiştirilmesi için imza toplanmaya başladı. Bu öneri ilk olarak mahalledeki bir grubun Kaşıkçı cinayetine sembolik bir tepki göstermek için toplanmasıyla ortaya çıktı. Sokağın adının “Cemal Kaşıkçı Yolu” olması isteniyor.

Konsey üyesi James Harnett CNN’e verdiği demeçte, yedi üyeli Mahalle Danışmanlık Konseyi 2A’nın kararının oybirliğiyle kabul edildiğini söyledi. Columbia Bölgesi’ndeki hükümetin bir parçası olan konsey, normalde West End ve Foggy Bottom mahallelerinde imar, park ve çöp toplama gibi görevlerden sorumlu. Ancak Harnett, Konsey üyelerinin Kaşıkçı cinayetinin yanı sıra, Başkan Donald Trump’ın verdiği tepkilere de öfkelendiklerini ve uluslararası önemi olan bu konuda harekete geçme gereği hissettiklerini söyledi.

Harnett, Beyaz Saray’ın olaylara verdiği tepkilerle ilgili şunları söyledi: “Sanırım bizim asıl derdimiz, bu cinayetin uluslararası bir önemi olduğunun altını çizmek. Çünkü hâlihazırda gerçekleştirilen sorgulamaların neticeleri bizleri hayal kırıklığına uğrattı. İnanıyoruz ki bu olayın ciddiye alınması için birileri liderlik görevi üstlenecek ve bir adım atacak.”

Suudiler bu cinayeti hiç unutmasın diye…

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’na evlilik belgelerini hazırlamak için gitmişti. Daha sonra, CIA’dan gelen açıklamaya göre ölüm emrini Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman bizzat vermiş, Türkiyeli yetkililerin yaptığı açıklama göreyse Kaşıkçı, konsolosluğa girdikten 15 dakika sonra Riyad’dan gönderilen 15 kişilik bir ‘ölüm timi’ tarafından öldürülmüş ve bedeni parçalarına ayrılmıştı. Başkan Trump geçtiğimiz haftalarda Suudi Arabistan’a güçlü tepki göstermeyeceğini açıklamıştı.

Harnett’e göre, Kaşıkçı’nın onuruna sokağın adının değiştirilmesi Suudi Arabistan’ın gerçekleştirdiği bu cinayetin unutulmayacağını sağlayacak ve ABD’deki basın özgürlüğüne tekrar vurgu yapacak: “Bu eylem Suudilerin yaşananları her gün hatırlamasını sağlayacak. Bir gazeteciyi öldürmeleri basın adına affedilebilir bir şey değil ve gerçeğe ulaşmaya çalışanlara zarar veriyor. Devlet kademelerinde görevli herkesin bu kararı desteklemesi; hayatlarını daha iyi bir yer haline getirmeleri ve doğrunun yanında durmaları açısından çok önemli. Görevlerini gerçekleştirmeyen liderlere tepki olarak, bu aksiyonu almak bizim görevimiz.”

Fikir Kaşıkçı’nın iki arkadaşına ait

Sokak isminin değiştirilmesi için geçen ay internet üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı. 8000’den fazla imzanın bulunduğu dilekçe, Amerikan İlerleme Merkezi’nde kıdemli ulusal güvenlik sorumlusu olan Michael Werz ve Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’nün stratejik çalışmalarında araştırmacı olan Gary Schmitt tarafından da imzalandı. Dilekçede imzası olanlar, “Suudi yetkililerin bu tür davranışlarının tamamen kabul edilemez olduğunu vurgulamak, Washington’daki basın özgürlüğünü savunmak ve Kaşıkçı’yı her gün hatırlamak” amacıyla sokağın isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Dilekçe fikri, Kaşıkçı’yı kişisel olarak tanıyan ve onun anısına arkadaşları olarak katkıda bulunmak isteyen Werz ve Schmitt’ten gelmiş. Harnett öneriyi hemen Mahalle Konseyine götürmüş. Şimdi karar, DC Şehir Konseyine sunulacak. Harnett bu sürecin altı ya da dokuz ay gibi bir süre almasından korkuyor. Sokağın adının değiştirilmesi talebine Suudi Büyükelçiliği’nin ne tepki vereceğiyse merak konusu.

Benzer bir gerekçeyle Rus Büyükelçiliğinin önündeki sokağın adı da değiştirilmişti

Bu, DC Şehir Konseyinin bir konsolosluğun önündeki sokağın adının değiştirilmesi yönünde karşılaştığı ilk talep değil. Geçen ocak ayında, Şehir Konseyi, demokrasi yanlısı aktivist ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in muhaliflerinden Boris Nemstov’un ölümünden sonra Rus Büyükelçiliği’nin önündeki sokağın adının değiştirilmesine karar vermişti. Nemstov, Şubat 2015’te Kremlin yakınlarındaki bir köprüde kız arkadaşıyla eve doğru yürürken vurularak öldürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.