Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salome Zurabishvili Gürcistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu

Salome Zurabishvili seçimleri kazanarak Gürcistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.

Seçim sonuçlarına göre Fransa doğumlu eski diplomat Salome Zurabishvili, oyların %59’unu alarak rakibi Grigol Vashadze’yi geride bıraktı.

Zurabishvili “Gürcü Rüyası” olarak isimlendirilen parti tarafından desteklendi. Grigol Vashadze ise kampanyasını muhalefetin ortak adayı olarak yürüttü.

66 yaşındaki Zurabishvili Paris’te doğdu. Ailesi, Sovyet güçlerinin bölgeyi egemenlik altına almasından sonra 1921 yılında Gürcistan’a döndü.

Salome Zurabishvili kariyerine Fransa Dışişleri’nde çalışarak başladı, 2003 yılında büyükelçi olarak Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e taşındı. Büyükelçilik görevini bırakan Zurabishvili daha sonra Gürcistan Başbakanı Mikheil Saakashvili tarafından Dışişleri Bakanlığı’na atandı. Grigol Vashadzade ise 2008 yılı boyunca süren Gürcistan–Rusya gerginliği sırasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Zurabishvili, Gürcistan’ın Rusya ve Batı ile ilişkilerini güçlendirmek için çalışacağını söyledi.

Batı ülkeleri de Gürcistan’daki seçimleri yakından takip etti. Gürcistan, Avrupa Birliği ve NATO’nun bir parçası olmak istiyor. Muhalefet seçim sürecinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle kampanya organizasyonundan sorumlu görevlilerle tartışmalar yaşadı fakat seçim sonuçlarıyla alakalı suçlamalar iktidar partisi tarafından reddedildi.

Uluslararası seçim gözlem sorumluları oylamayı ‘engebeli bir oyun alanı’ olarak tanımladı.

Bu seçimler, Gürcistan’da cumhurbaşkanının halk oylamasıyla göreve getirildiği son seçimdi, bundan sonra Gürcistan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sistem değiştirilecek. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ülke için 2020’de düzenlenecek parlamento seçimlerinin sonuçlarına dair de bazı işaretler verdi.

SSCB’den bağımsızlıktan beri Gürcistan’da ekonomik istikrar sağlanamadı

Gürcistan, 1991 yılında Sovyetler’in dağılmasıyla bağımsızlığını kazandı. Ülkenin bağımsızlık sonrası ilk devlet başkanı Eduard Sevardnadze oldu. Sevardnadze’nin yönetimi uzun yıllar boyunca yolsuzluk, ekonomik istikrarsızlık ve kamu hizmetlerinde yetersizlikle suçlandı. Gürcistan’ın istikrarlı olmayan ekonomisinde iyileşme uzun yıllardır gerçekleşmedi.

2008 yılında Rusya ve Gürcistan arasındaki anlaşmazlık üst seviyelere ulaştı ve iki ülke arasında ‘Güney Osetya Savaşı’ olarak adlandırılan beş günlük bir çatışma yaşandı. Çatışmaların sona ermesi için Rusya ve Gürcistan, Avrupa Birliği tarafından hazırlanan 12 Ağustos 2008 tarihli bir anlaşma imzalamıştı.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.