Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Roger Federer, Nike ile 21 senelik birlikteliğini sonlandırdı, Japon Uniqlo ile 300 milyon dolarlık anlaşmaya imza attı

Federer, 2003 tarihinde ilk Grand Slam’i Wimbledon’ı kazandığı günden itibaren tenis dünyasının en büyük ismi. Popülaritesi, en büyük rakipleri onun kortlardaki tahtını salladığında bile düşmeyen bir sporcu. Hatta sevmeyeni, eleştireni yok denecek kadar az. Seyirciler Nadal’dan, Djokovic’ten, Murray’den daha çok onu izlemek için turnuvalara akın ediyorlar. İşte belki de bu sebepten 36 yaşında Nike ile sözleşmesi sonlandığında yine sponsor savaşları yaşandı ve Federer tam 21 senelik Nike ortaklığını sonlandırarak, Japon Uniqlo markasına imza attı, bedeli: 300 milyon dolar.

Nike ile 2008’de imzaladığı son kontratı tenis tarihinin en pahalı imzası 

Federer’in 2008’de Nike ile imzaladığı 10 senelik kontratın süresi mart ayında dolmuştu ve Federer o tarihten beri markasız spor kıyafetleri giyiyordu. 

Temmuz başında başlayan Wimbledon Tenis Turnuvası’nın açılışı ile beraber Federer-Uniqlo ortaklığının da açılışını yapıldı. Ancak marka ayakkabı üretmediği için Federer Nike marka ayakkabı giymeye devam ediyor. Nike’ın Roger Federer namına yarattığı ve baş harflerinden oluşan RF logosu ise Nike’ın patentinde. 21 sene boyunca başarıdan başarıya koşmuş bir sporcu ile büyüyen ve yüz milyonlarca dolar gelir kaynağı olan RF alt markası yüzsüz kaldı. Uniqlo’dan şimdi Federer’in imajına yakışacak yeni bir pazarlama hareketi bekleniyor. Uniqlo’nun en büyük starının Federer olması, tenisçinin Nike’da olduğu gibi sahne ışığını Nadal, Serena Williams gibi yıldızlarla paylaşmak zorunda kalmamasını sağlayacak.

Federer’e sponsorluk sağlayan firmalar arasında Moët & Chandon, Gillette, Rolex, Lindt ve Wilson’da var.

Uniqlo: Hızlı ve öfkeli
 
REsim1 (1)

1949’da kurulan Japonya merkezli bir tekstil giyim üreticisi olan Uniqlo, 2015 itibariyle Japonya dışına yatırımlarına hız verdi. Şimdi Japonya ve 14 ülkede toplam 1,400 mağazası ile faaliyet gösteriyor.

 
Basın bültenlerinde de duyurdukları gibi: “Uniqlo, Roger Federer’in geçmiş ortağıyla başarılarına saygı duyuyor ancak diğer taraftan da yeni ortaklığımız başka bir çizgide devam edecek. Çünkü Uniqlo bir spor markası değildir, kendimizi geniş yelpazeli hayatın içinden bir giyim firması olarak görüyoruz”.
Bu açıklamalarıyla neden 36 yaşında kariyerinin son demlerini yaşayan bir sporcuya 10 senelik bir sözleşme sunduklarını anlayabiliyoruz. Nike gibi dev bir spor markasının, Uniqlo ile rekabet etmemesinin nedeni burada yatıyor. Aslında Nike’ın, emekliliğinin sonrasında dahi Michael Jordan ile günümüze kadar devam eden kazançlı bir ortaklıkları bulunuyor. Jordan markası halen NBA oyuncularına sponsor oluyor ve ayakkabı satışları milyonları geçiyor. Ancak günümüzün şöhret çağında, sosyal medya ve internetin gücüyle ünlülerin tuttuklarının altın olduğu bu dönemde, Federer gibi ismini hep cilalamış bir markanın değerinin, daha uzun seneler düşmeyeceği belliyken, o isme yatırım yaparak yükselmek isteyenlerin pazarı kızışmış gözüküyor.
Ayrıca Federer, Haute Couture markalarının tasarımcılarının, moda showlarında görmek isteyecekleri kadar şıklık konusunda da iddialı.  2016 yılında GQ dergisi tarafından yılın en şık adamı seçildi. 
Resim2

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.