Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NATO Zirvesi sonrası savunma harcamalarının artırılması konusunda Trump ve Macron’dan çelişkili açıklamalar

2018 NATO Zirvesi 11-12 Temmuz tarihleri arasında Brüksel’de 29 NATO üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.  NATO Zirvesi’ne ABD Başkanı Donald Trump’ın henüz zirve başlamadan yaptığı ülkelerin güvenlik harcamalarına ayırdıkları payı arttırmalarına yönelik demeçleri damgasını vurdu.

Trump’ın ABD’yi NATO’dan çekme tehdidinde bulunup bulunmadığının da konuşulduğu zirvede liderler birbirleriyle özel olarak da görüşmeler gerçekleştirdi.

Trump, diğer NATO üyelerinin savunma harcamalarına yeterince bütçe ayırmadıkları için Avrupa’nın savunmasının ABD tarafından finanse edildiğini söylüyor.  Trump, NATO’nun yükünü ABD’nin taşıdığını  “Siz biliyorsunuz. Biz Almanya’yı koruyoruz, Fransa’yı koruyoruz, herkesi koruyoruz ve biz koruma için çok fazla para harcıyoruz” sözleriyle ön plana çıkarttı.

Trump, Nato Zirvesi’nin başlangıcında Almanya’ya yönelik olarak Almanya’nın GSYH’den savunma kalemine yeterince pay ayırmadığı ve Rusya’ya mahkum olduğu yönünde çeşitli suçlamalarda bulundu ve yanı sıra Almanya’nın enerji konusunda Rusya’ya bağımlı olduğunu ifade etti.

nato summit 2

Trump, NATO üyesi ülkelerin 2014 yılında savunma harcamalarını %2 düzeyine çıkaracaklarına yönelik taahhütte bulunduklarını ve bu taahhüdün gereğini üye ülkelerin büyük çoğunluğunun gerçekleştirmediğini belirtti. Trump’ın önerdiği oranı tutturabilen yalnızca ABD, İngiltere, Estonya ve Yunanistan olmak üzere dört NATO üyesi mevcutken, ABD’nin de savunma harcamaları %3.5’in üzerinde. Polonya, Letonya ve Fransa Trump’ın hedef olarak koyduğu orana yakınken Lüksemburg, Belçika, İspanya ve Slovenya’nın savunma harcamaları ise GSYH’nin %1’inden daha az.

Zirvenin ajandasından ayrı da davranan Trump, zirve boyunca yaptığı özel toplantılarda ve liderlerle birebir yaptığı görüşmelerde ise daha sakin bir tavır sergiledi.

NATO Zirve’sinin sonunda liderlerin yaptıkları basın açıklamalarında ise, savunma harcamaları hususunda zirveden çıkan sonuçta çelişkiler mevcut.  Trump, zirvenin sonunda yaptığı basın açıklamasında NATO üyelerinin savunma harcamalarını artırmayı kabul ettiklerini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, savunma harcamaları hususunda NATO’dan bir uzlaşıyla çıkıldığını doğrulamazken Trump’ın NATO’dan çıkma tehdidinde bulunmadığını ifade etti. NATO bünyesinde kolektif güvenliğin sağlanabilmesi için üye ülkelerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Macron, Trump’ın savunma harcamaları oranlarının arttırılması ısrarına karşılık olarak kolektif güvenliğin rakamlara indirgenemeyeceği yorumunu yaptı ve ABD’nin savunma harcamalarının 2024’e kadar %2’den %4’e çıkması isteğinin gerçekleşmesinin zaman gerektirdiğini belirtti. CNN Politics’te yer alan habere göre, Macron, üye ülkelerin 2014 yılında verdikleri savunma harcamalarının 2024 yılına kadar %2’ye çıkarılması taahhüdünü yinelemeleri noktasında bir anlaşmaya varıldığını da sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.