Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da mağarada mahsur kalan çocuklar mağaranın çatlaklarından sızan suları içerek hayatta kalabilmiş

Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Rai bölgesindeki Tham Luang Nang Non mağarasında 17 gün boyunca kurtarılmayı bekleyen 12 çocuk ve antrenörleri, 10 gündür devam eden kurtarma çalışmalarının sonunda sağ olarak içeriden çıkarıldı.

Ne olmuştu?

23 Haziran’da hepsi Wild Boars adlı futbol takımından 12 çocuğun ve koçlarının kaybolduğu bildirildi. 24’ünde Taylandlı yetkililer ekibin mağaraya girmiş olduğunu tespit etti. Ekibin bulunması için mağarada başlatılan arama kurtarma çalışmalarına 28 Haziran’da bastıran sağanak yağmur ve su taşkını  nedeniyle ara verildi. 2 Temmuz’da ekip sağ olarak bulundu. 3 Temmuz’da kendilerine yiyecek içecek ve ilaçlar ulaştırıldı. 8 Temmuz’da 4 çocuk kendilerini kucaklayıp içeriden çıkaran dalgıçlar tarafından kurtarıldı. Sonraki gün 4 çocuk daha kurtarıldı. Son olarak kalan 5 kişinin de kurtarıldığı öğrenildi. Kurtarma çalışmaları sırasında Tayland donanmasına mensup bir dalgıç ise, mağaranın tünellerine hava tankları yerleştirmeye çalıştığı sırada hayatını kaybetti.

Nasıl hayatta kaldılar?

Aniden bastıran yağışın ardından gelen selden kaçarak mağaranın 3 km içerisine ilerleyen ekip, burada kayalıkların arasındaki çatlaklardan sızan maden sularını içerek ve yanlarındaki yiyeceklerle beslenerek 10 gün hayatta kalabildi. 2 Temmuz’da bulunduklarında bir deri bir kemik olan çocuklar, kurtarılmalarına kadar geçen süre boyunca ise kurtarma ekibi tarafından kendilerine ulaştırılan cips ve portakal suyu benzeri gıdaları tükettiler.

Çocuklar kurtarıldıktan sonra sağlık kontrollerinin yapılması ve ailelerini görmeden önce mağaradan mikrop kapmış olabilecekleri ihtimaline karşı iki gün karantinada tutulmak üzere Chiang Rai Prachanukroh hastanesine götürüldüler.

Yaşadıkları deneyimin ardından çocukların post travmatik stres bozukluğuna maruz kalmış olabileği öngörülse de henüz bu konuda bir şey söylemek için erken.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.