Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump çark etti: “Dilim sürçmüş, Rusya’nın seçimlere müdahale ‘etmesi’ değil ‘etmemesi’ için sebep göremiyorum”

Jeopolitik rakibine “dost ve müttefik ülke” muamelesi yapan ABD Başkanı Donald Trump, Washington’a dönüşünde karşılaştığı sert tepkiler üzerine çark etti. Haftabaşında Helsinki’de biraraya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın toplantısında, ülkesinin istihbarat servislerini harcamak pahasına Moskova’nın 2016’daki seçimlere müdahale etmediğini savunan Trump, dilinin sürçtüğünü savundu.

trump yazı içi

Trump basın toplantısında, “Rusya’nın seçimlere müdahale etmesi için sebep göremiyorum” demiş, hem Cumhuriyetçi Parti’nin hem de Demokrat Parti’nin önde gelenlerinden ağır eleştiriler alıp vatan hanliği ile suçlanmıştı. Trump dün, “Cümleyi şöyle sarf etmiş olmam gerekirdi: Rusya’nın seçimlere müdahale ‘etmesi’ için değil, ‘etmemesi’ için neden göremiyorum. Dolayısıyla bu düzeltmeyi yapıp böyle söyledim varsayın.”

Trump, Amerikan istihbarat servislerinin yaptıkları soruşturma sonucunda vardıkları ve 2017 Ocak ayında kamuoyuyla da paylaştıkları Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğine dair ortak yargıya da katıldığını söyledi: “Şunu açıklıkla ifade etmeme izin verin… İstihbarat topluluğumuzun ulaştığı sonucu kabul ediyorum.” Amerikan Başkanı, bu cümleyi Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında önündeki hazır metinden okuyarak sarfetti. Fakat hemen ardından, kağıttan başını kaldıran Trump, sözlerini geri almış olmasının etkisini hafifletecek bir ekleme de yaptı: “Tabii başkaları da yapmış olabilir. Bunu yapacak bir sürü insan var.”

ABD’nin istihbarat servislerine “güven ve desteğinin” tam olduğunu söyleyen Trump, Rusya’nın müdahalesinin seçim sonuçlarını etkilemediğine dair tezinde ise ısrarcıydı. Oysa 2016 seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği sonucuna varan Amerikan istihbaratı, devlet onaylı kampanyalarla Demokrat aday Hillary Clintron’ın siber saldırılar ve sosyal medyadaki sahte haberlerle itibarsızlaştırıldığını duyurmuştu. Amerikan Başkanı, gazetecilerin Putin’i müdahale nedeniyle kınayıp kınamayacağına dair sorusuna da yanıt vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.