Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kriz sona erdi: Türkiye ve Hollanda karşılıklı büyükelçi atayacak

Türkiye ve Hollanda ilişkilerini normalleştirme kararı aldı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; 11 Temmuz’da Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi sırasında görüşen iki ülkenin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Stef Blok, iki ülkenin karşılıklı olarak tekrar büyükelçi ataması konusunda uzlaşmaya vardı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu özetle şunları söyledi: “İlişkileri normalleştirmek için adımlar atma iradesi ışığında inisiyatif alan Hollandalı mevkidaşım, tarafıma bir mektup iletti ve ilişkilerimizin normalleştirilmesi arzusunu teyit etti. Bu mektup üzerine kendisiyle ayrıca telefonda görüştük ve ilişkilerimizin önünü açmak için atılacak adımlar konusunda mutabık kaldık.

Bu çerçevede ilk adım olarak, ortak bir açıklama yapma kararı aldık. Büyükelçilerimizi karşılıklı olarak kısa zamanda atamak üzerinde mutabık kaldık.

Ayrıca, ülkelerimiz arasındaki diyalog ve güveni yeniden tesis etmek ve ilişkilerimizi eski seyrine sokacak müteakip yol haritasını belirlemek üzere Hollandalı mevkidaşım Blok’u ülkemize davet ettim. Bu ziyaretin de yakın zamanda gerçekleşmesi söz konusudur”.

Konuyla ilgili olarak Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da; Brüksel’de buluşan iki bakanın, Mart 2017’de iki ülke arasında gelişen üzücü olayları ele aldıkları ve NATO Zirvesi’nden sonra da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri belirtildi.  Açıklamada ayrıca, iki bakanın ilişkilerin normalleştirilmesi üzerine anlaştığı ve bu kapsamda büyükelçilerin karşılıklı olarak yeniden atanacağını ve Hollanda Dışişleri Bakanı’nın 2018 yılının ikinci yarısında Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye’de geçen yıl 16 Nisan tarihinde düzenlenen anayasa değişikliği referandumu döneminde, Hollanda’da Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek konuşma yapmayı planlayan Çavuşoğlu’nun uçağına verilen iniş iznini iptal edilmesiyle gerilmişti. Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da 11 Mart 2017’de Rotterdam’daki Türk konsolosluğuna girişine izin vermeyen Hollandalı yetkililer, Kaya’nın korumalarını gözaltına almış ve kendisini polis eskortuyla Almanya’ya gitmeye zorlamıştı. Bunun üzerine Türkiye, ülke dışında bulunan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin dönmemesini istemişti. İki ülke, o tarihten bu yana diplomatik ilişkilerini karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde tutuyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.