Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in Suriye’den tahliye ettiği “Beyaz Baretliler”; İngiltere, Almanya ve Kanada’ya yerleştirilecek

İsrail, Suriye’de faaliyet gösteren sivil savunma ağı Beyaz Baretliler (White Helmets) üyelerini, Cumartesi gecesi düzenlenen operasyonla İsrail üzerinden Ürdün’e tahliye etti.
Gelen ilk haberlerde tahliye edilenlerin sayısı 800 olarak duyurulmuştu ancak Beyaz Baretliler’in kurucusu olarak tanınan İngiliz istihbarat teşkilatı MI5’ın eski üyelerinden James Le Mesurier, Pazar günü verdiği demeçte tahliye edilenlerin sayısını 98’i Beyaz Baretliler üyesi olmak üzere toplam 422 kişi olarak verdi.

Tahliye edilenler, Suriye ordusunun kontrolü ele almak üzere operasyonlarını sürdürdüğü ülkenin güneybatısında bulunuyordu. İsrail ordusu Golan Tepeleri üzerinden yürütülen tahliye operasyonunu, Beyaz Baretliler üyelerinin yaşamlarının tehlikede olduğu gerekçesiyle ve İngiltere, ABD ve Kanada gibi çeşitli ülkelerin talebi üzerine üstlendiklerini duyurdu.

İngiltere, Kanada ve Almanya Beyaz Baretliler’e kapılarını açtı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, “birkaç gün önce ABD Başkanı Trump, Kanada Başbakanı Trudeau ve diğer bazı liderler, Beyaz Baretliler’in Suriye’den tahliyesine yardım etmemizi istediler… İstisnai bir insani yardım jesti olarak operasyona onay verdim” açıklaması yaptı. Guardian gazetesine göre, operasyon geçen haftaki NATO zirvesinde karara bağlandı.

netanyahu

Tahliye haberi üzerine ilk memnuniyet bildirimi yapan kişi ise İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt oldu:

Guardian; İngiltere, Kanada ve Almanya’nın Suriye’den tahliye edilen Beyaz Baretliler ve ailelerine iltica hakkı tanımaya talip olduğunu da yazıyor. Gazete İngiliz makamlara bu bilgiyi doğrulatamamış ancak, Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer Bild gazetesine belli sayıda Beyaz Baretli ve ailesini kabul edeceklerini söylemişti. Kanada Devlet Televizyonu da 50’si Beyaz Baretli toplam 250 kişinin ülkeye yerleştirileceğini duyurdu.

Eğitim Türkiye’den, finansman Batılı ülkeler ve Körfez monarşilerinden

Beyaz Baretliler 2013 yılı başında James Le Mesurier’in girişimi ile kurulmuş, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) de Adana’da 20 kişilik ilk gruba eğitim vermişti. Sonrasında Batılı ülkelerin sivil toplum kuruluşlarından da destek alan oluşum 2014 yılında Suriye Sivil Savunma Birlikleri adını aldı ve zamanla binlerce üyeye ulaşarak muhaliflerin elindeki bölgelerde sivil savunma faaliyetleri yürüttü.

Beyaz Bereliler eski MI5 üyesi İngiliz James Le Mesurier tarafından 2013 başında Türkiye'de kuruldu
Beyaz Bereliler eski MI5 üyesi İngiliz James Le Mesurier tarafından 2013 başında Türkiye’de kuruldu

Suriye’deki iç savaşın görünmeyen kahramanları” olarak lanse edilen grup, Netflix’in finansmanı ile çekilen bir belgeselle bu yıl En İyi Kısa Belgesel Oscar’ına da layık görülmüştü.

netflix beyaz baret

Ancak kuruldukları ilk günden itibaren Beyaz Baretliler hakkında Batılı devletler adına Suriye rejimi aleyhine casusluk ve propaganda yaptıkları, cihatçılarla ilişkili oldukları iddiaları da dile getirildi. Nitekim Suriye rejimi ve Rusya, etkinlikleri Batılı ülkeler ve Körfez Monarşileri tarafından yılda 30 milyon dolarla finanse edilen grubu meşru hedef sayıyor.

Beyaz Baretliler'in kadın üyeleri de bulunuyor
Beyaz Baretliler’in kadın üyeleri de bulunuyor

Suriye-İsrail sınırı asker ve silahtan arınırılacak

Bu arada İsrail’in Haaretz gazetesi, tahliye operasyonuna ilişkin bilgi aktarırken Londra merkezli Asharq Al-Awsat’a dayanarak, Suriye-İsrail sınırının güvenliği için İsrail ve Rusya arasında varılan anlaşmanın detaylarını da paylaşmış. Buna göre, Suriye’nin İsrail sınırında 10 kilometre derinlikte bir bölge Birleşmiş Milletler güçleri ile Rus askeri polisi tarafından asker ve silahtan arındırılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.