Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küba’da özel mülkiyetin tanındığı anayasa değişikliği parlamentoda onaylandı

Küba Anayasasında yapılan değişiklikler parlamentoda onaylandı. Yeni anayasa 13 Ağustos-15 Kasım tarihleri arasında kamuoyunda yapılacak tartışma sürecinden sonra gerçekleştirilecek referandumda kabul edilirse 1976 yılında Komünist Parti tarafından onaylanan halihazırdaki anayasanın yerine geçmiş olacak.

Komünist parti tarafından da onaylanan 224 maddeden oluşan Küba Anayasasındaki değişikler geçtiğimiz hafta sonu parlamentoda anayasa reformu üzerine yapılan görüşmeler sonucunda oluşturuldu.

2002 yılında yapılan anayasal reformda Küba’nın siyasal sisteminin sosyalist karakterinin vazgeçilmez olduğuna karar verilmişti. Yeni anayasal reform sürecinde ise, politik sistem için sosyalizmin vazgeçilmezliği ilkesini korunurken, “komünist toplum kurma” hedefi anayasadan çıkarılıyor. Anayasal değişiklikler Küba’nın ekonomik ve sosyal yapısına dair açılımlar öngörüyor.

Küba’da anayasada yapılan değişiklikler uyarınca ekonominin kilit noktaları olarak merkezi planlama ve devlet girişimciliği yeniden teyit etmekle birlikte özel mülkiyet hakkı da anayasaya dahil ediyor.

Adanın ekonomisini canlandırmak amacını taşıdığı belirtilen reformlarla ilk kez serbest piyasa ve özel mülkiyet anayasada tanınıyor. Ayrıca kısıtlı da olsa yabancı yatırımlara da izin veriliyor. Özel mülkiyetin tanınması potansiyel olarak özel girişimcilerin ve yabancı yatırımcıların yasayla daha çok korunması anlamına geliyor.

BBC’de yer alan habere göre, Küba’da Fidel Castro’nun devlet başkanı olduğu 1959 tarihinden itibaren özel mülkiyet yasaktı. 2010 yılından beri Küba’da ekonomiyi canlandırma amacıyla çeşitli reformlar yapıldı. Örneğin; 2011 yılında yapılan yasal değişikliklerle mülk satışlarına izin verildi.

Anayasa’da yapılan değişikliklerden devlet yönetimi açısından önem taşıyan bir diğeri ise, devlet başkanlığının yanında bir başbakanlık makamının da oluşturulması. Bu değişiklik, politik gücün devlet başkanı ile hükümet başkanı arasında bölünmesi anlamına geliyor. Devlet başkanı yeni anayasa yürürlüğe girerse, en yüksek yürütme organı olan devlet konseyine ve bakanlar kuruluna başkanlık edemeyecek. Bu değişikliğe rağmen, yeni anayasada da komünist parti ülkedeki yegâne politik güç olarak yer alıyor.

küba gay marriage

Toplumsal cinsiyet, etnik köken ve engellilik üzerinden yapılan ayrımcılığın da yasaklanacağı yeni anayasa, LGBT bireylere eşcinsel evliliklerin yasalaştırılması hususunda da umut veriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.