Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın eski danışmanı Steve Bannon, Avrupalı sağ popülist partileri desteklemek için vakıf kuruyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski baş stratejisti ve 2016’daki seçim kampanyası yöneticisi Steve Bannon, 2019’da düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sağ popülist partilere destek olmak amacıyla bir düşünce kuruluşu ve vakıf kurmayı planlıyor.

Steve Bannon, planlarını ilk kez geçen hafta The Daily Beast’e verdiği röportajda duyurmuştu. “The Movement-Hareket” adını taşıyacağını söylediği oluşumun bir vakıf ve düşünce kuruluşu olacağını dile getiren Bannon, bu oluşumu planlarken Macar asıllı ABD’li yatırımcı George Soros’un Açık Toplum Vakfı’ndan ilham aldığını da ekledi. Bannon aynı röportajda; Soros için “o bir şeytan, ancak aynı zamanda bir dahi” ifadelerini kullandı.

Bannon, ayrıca söz konusu oluşumun merkezinin Belçika’nın başkenti Brüksel’de olacağını ifade etti.

The Daily Beast’in haberine göre; Bannon bu iş için şimdilik en az 10 kişiyi işe alacak. Donald Trump’ın geçtiğimiz günlerdeki Londra ziyaretinde orada bulunan Bannon; kuruluşunun ilk çalışanlarını, sağ popülist partilerin temsilcileriyle birlikte Londra’da katıldığı çeşitli toplantılarla bünyesine katmış. Bannon’ın “Hareket” isimli grubu, ilk olarak, 2019’daki Avrupa Parlamentosu seçim sürecinde, Avrupa çapında sağ popülist partileri; anketler, analizler ve danışmanlık hizmetleriyle destekleyecek.

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasını yöneten ve Trump göreve başladıktan sonra baş stratejist görevine getirilen Steve Bannon, yedi ay görev yaptıktan sonra Trump tarafından görevden alınmıştı. Bannon, Trump ile birlikte çalışmaya başlamadan önce sağ popülist Breitbart haber sitesinin editörüydü.

Screen Shot 2018-07-24 at 14.19.29

Görevden ayrıldıktan sonra Avrupa turuna çıktı

Bannon Beyaz Saray’daki görevinden ayrıldıktan sonra Avrupa turuna çıkmış; İtalya seçimleri sürecinde bu ülkeye giderek sağ popülist partileri destekleyen açıklamalarda bulunmuş, İsviçre’nin Zürih kentinde aşırı sağcıların bir toplantısına katılmış ve Almanya’daki sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi lideri Alice Weidel ile buluşmuştu. Bannon bunun ardından Fransa’ya gitmiş ve Marine Le Pen’in başını çektiği aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin toplantısına katılıp bir konuşma yapmıştı. Bannon son olarak, Macaristan’ın aşırı sağcı Başbakanı Viktor Orban’ın Mayıs ayındaki seçim galibiyetinin ardından bu ülkede de bir konuşma yapmıştı. Bannon ayrıca İngiltere’nin sağ popülist partisi ve Brexit taraftarı UKIP’in (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi) eski lideri Nigel Farage’ın yakın dostu olarak biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.