Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan seçimlerini ordunun favorisi olduğu söylenen eski kriketçi İmran Han kazandı, muhalefet “oylar çalındı” diyor

Pakistan’da Çarşamba günü yapılan seçimlerden eski kriket yıldızı İmran Han’ın partisi PTI (Tehrik e-İnsaf) birinci çıktı ancak Han’ın hükümeti kurmak için koalisyona girmesi gerekecek.

Seçim komisyonu, sayımın Cuma itibariyle büyük ölçüde tamamlandığını, 114 sandalye ile Han’ın partisinin mecliste en büyük grubu oluşturmasının beklendiğini açıkladı. Yolsuzluk suçlamaları nedeniyle hapiste bulunan eski Başbakan Navaz Şerif’in, iktidardaki partisi PML-N ise (Müslüman Birliği-Nawaz) 63 sandalye almış görünüyor. Suikast sonucu öldürülen Başbakan Benzit Bhutto’nun oğlu Bilawal Bhutto’nın liderliğindeki PPP de(Pakistan Halk Partisi), resmi olmayan sonuçlara göre 43 sandalye kazandı.

İmran Han’ın tek başına iktidar olabilmesi için 137 sandalyeye ihtiyacı var. Mevcut durumda PPP ile koalisyonyu denemesi olası.

Ancak muhalefet partileri oy sayımının hala tamamlanamamış olmasını eleştirerek PTI lehine geniş çaplı usulsüzlük ve oy hırsızlığı yapıldığını ileri sürüyor ve PPP de sonuçlara itiraz edeceğini açıklayan partiler arasında. İmran Han PPP ile anlaşamazsa, daha küçük partilere ve bağımsız adaylara yönelmesi gerekecek.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, ordunun İmran Han lehine seçimlere müdahale ettiğine dair iddialarına ve 170’ten fazla kişinin ölümüne yol açan şiddet olaylarına dikkat çekerek, seçimin adil olmadığına, oy verme işleminin de hür iradeyi yansıtmayacağına dair kaygı beyan etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.