Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en çok kazanan medya yöneticilerinden Leslie Moonves’a altı kadından taciz suçlaması

Mia Farrow ve Woody Allen çiftinin Hollywood’daki cinsel taciz skandallarını ortaya çıkan haberciliği ile Pulitzer ödülüne layık görülen oğulları Ronan Farrow, bu kez de medya dünyasındaki benzer vakalara el attı. Farrow’un New Yorker dergisinde yayınlanan haberine göre, dünya çapında MTV, Nikelodeon gibi dünya çapında yayın yapan 200’den fazla TV kanalına sahip CBS şirketinin CEO’su Leslie Moonves, en az altı çalışanını taciz etmiş.
68 yaşındaki Moonves yılda 70 milyon dolarlık gelirle dünyanın en iyi maaş alan medya yöneticilerinden biri ve müptezel yapımcı Harvey Weinstein’inki ile başlayıp sosyal medyada MeToo etiketiyle yayılan cinsel taciz skandalları ertesinde “İşyerlerinde Cinsel Tacizle Mücadele ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlama adlı bir komisyon kurulmasına önayak olan isimlerden.

Illiena Douglas
Şikayetçilerden biri “Six Feet Under” adlı dizi ile Emmy ödülüne aday gösterilen oyuncu Illeana Douglas

Altı kadın şikayetçi

Ancak Ronan Farrow’un görüştüğü altı kadın, Moonves’in 1980’lerle 2000’li yılların başına kadar geçen 20 yıllık süre içinde defalarca tacizine maruz kaldıklarını anlatmış. İçlerinden dördü Moonves’in neredeyse rutin bir şekilde toplantı aralarında kendilerini zorla öpüp, elle taciz ettiğini söylüyor. Diğer ikisi ise, işlerini kaybetmekle tehdit edildiklerini belirtiyor. Nitekim hepsi de, Moonves’in taleplerini reddettikten sonra kariyerlerinin zora girdiği iddiasında.
Ronan Farrow, CBS’in eski ve mevcut çalışanlarıyla da görüşüp iddiaları araştırmış. 30’dan fazla kişinin Moonves’den başlayarak tüm kurumda benzer davranışların yaygın olduğunu, hatta cinsel tacizde bulunduğu ayyuka çıktıktan sonra terfi alanlar bulunduğunu, taciz şikayetinde bulunan bazı kadın çalışanlara da tazminat ödendiğini söylemişler. Nitekim CBS’in ünlü sunucusu Charlie Rose hakkında iddialar çıktıktan sonra ekrandan uzaklaştırılmıştı.
Ronan Farrow, 19 CBS çalışanının CBS’in eski haber müdürü ve halen “60 Dakika” adlı haber programının yapımcısı olarak görev yapan Jeff Fager’in de, beraber çalıştığı ekiplerde cinsel tacize göz yumduğuna dair iddiasını aktarıyor.

60 dakika

“Kimsenin kariyerine zarar vermedim”

Moonves New Yorker’a gönderdiği açıklamada, kurum içinde saygı ve eşit fırsat kültürünü teşvik ettiğini söylemiş. Buna mukabil Moonves, uzun yıllar önce bazı davranışlarının kadınları rahatsız etmiş olabileceğini de kabul ederek, bundan ötürü büyük üzüntü duyduğunu da eklemiş: “Yine de daima ‘hayır’ın ‘hayır’ demek olduğu prensibini kabul edip buna saygı duydum ve kimsenin kariyerine zarar vermedim.”

julie chen
Moonves eşi Julie Chen ile

2004 yılında, eski eşinden ayrıldıktan iki hafta sonra evlendiği CBS çalışanlarından Julie Chen ile beraberliği süren Leslie Moonves’in tacizine maruz kaldığını ileri süren isimler arasında “Six Feet Under” adlı dizi ile Emmy ödülüne aday gösterilen oyuncu Illeana Douglas, yazar ve oyuncu Janet Jones, yapımcı Christine Peters ve senaryo yazarı Dinah Kirg de var.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.