Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhalif Rus haber kanalı ile çalışan 3 gazeteci Orta Afrika Cumhuriyeti’nde öldürüldü

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Sibut kenti yakınlarında 3 Rus gazeteci öldürüldü. Orta Afrikalı ve Rus yetkililerin açıkladığına göre saldırı geçen Pazartesi gerçekleşti. Akşam 19 :00 sularında kasabadan ayrılan gazeteciler, bir şehirden diğerine giderken saldırıya uğradı.

Sibut bölge yetkilisi Marcelin Yoyo, “Güvenlik güçleri onlara karanlık çöktüğü için kasabadan ayrılmamalarını söylemiş. 10 kişi tarafından kaçırılmışlar. Saldırganların hepsinin yüzü maskeliymiş ve Arapça konuşuyormuş.” diye konuştu. Yoyo, kurbanların olay yerinde ve anında öldürüldüğünü, şoförün ise saldırı sırasında kaçarak salı sabahı yetkilileri bilgilendirdiğini belirtti.

Bölgedeki Birleşmiş Milletler (BM) Heyeti’nin sözcüsü Vladimir Monteiro, kurbanların cansız bedeninin bulunduktan sonra Sibut’taki BM hastanesine götürüldüğünü açıklasa da ölenlerin kimliğini ve milliyetini açıklamadı. Hükümet sözcüsü Ange Maxime Kazague, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ölen gazetecilerin kimliğinin Kirill Radchenko, Alexander Rastorguyev ve Orkhan Dzhemal olduğunu duyurdu. Bakanlık, ölenlerin ailesine taziyelerini sunarken cenazelerin Rusya’ya getirilmesi için çabaların sürdüğünü belirtti. Bakanlık ayrıca gazetecilerin bölgede bulunduğu konusunda elçiliğin uyarılmamış olduğunu belirtti.

Ölen gazetecilerin sürgündeki Putin’in en sert eleştiren kişilerden biri olarak bilinen Rus petrol oligarkı Mikhail Khodorkosvky’ye bağlı alternatif medya kanalı TsUR ile ortaklaşa bir proje üzerinde çalıştığı öğrenildi. Reuters’a açıklama yapan TsUR, gazetecilerin, Rusya’nın Ukrayna ve Suriye’de kendi hesabına çalıştırdığı, bölgede yasadışı faaliyetlerde bulunan sözleşmeli özel askerlerle bağlantısı olduğu iddia edilen Wagner Grubu’nun faaliyetlerini araştırdığını söyledi.

Daha önce yolsuzluk suçlamaları nedeniyle hapis yatmış olan sürgündeki Khodorkovsky, Putin’in yakın çevresinde bulunan üst düzey isimler hakkında pek çok yolsuzluk soruşturması açılmasına neden olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.