Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman ilaç firması, ürünlerinin idamlarda kullanılmaması için ABD’de dava açtı

Alman ilaç firması Fresenius Kabi, ABD’nin Nebraska eyaletinde zehir iğneyle infaz edilecek bir idam cezasının durdurulması için eyalet mahkemesine dava açtı. Firma; idam sırasında kullanılacak kimyasal maddenin kendilerine ait olduğunu ve yasa dışı yollardan elde edildiğini savunuyor.

Firma davayı eyalet yönetimine ve cezaevindeki infaz kurumunun yönetimine karşı açtı. Fresenius Kabi firması; idam cezasında kullanılacak zehri oluşturan dört maddeden ikisinin kendi patentli malı olduğunu, bu maddelerin dağıtım sözleşmelerinde açıkça, idam cezası gibi işlemlerde kullanılmasının yasak olduğunun yazdığını ve bu durumun, ilaçların yasadışı yollardan temin edildiğinin bir göstergesi olduğunu savunuyor.

Firmadan yapılan açıklamada; idam cezasının meşruiyeti konusunda herhangi olumlu ya da olumsuz bir duruşları olmadığı, ancak ürettikleri madde ve ilaçların böyle durumlarda kullanılmasının ve idam cezası ile firmalarının adının birlikte anılmasının, “firmanın adını ve ticari itibarını lekeleyeceği” dile getirildi.

Nebraska eyaleti yönetimi ise ilaçların nasıl temin edildiği ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

ABD’de idam cezasının uygulandığı eyaletlerin cezaevi yönetimleri, ilaç firmalarının giderek artan protesto ve boykotu nedeniyle bir süredir zehirli iğne yöntemiyle infaz edilecek idam cezalarında kullanılacak zehirli madde ve ilaçları bulmakta oldukça zorlanıyor.

Fresenius Kabi firmasının açtığı davaya konu olan ve 1979 yılında iki taksi şoförünü öldürmekten yargılanarak idam cezasına çarptırılan Carey Dean Moore’un cezasının infazının zehirli iğne yöntemiyle yapılması planlanıyor. Bu gerçekleşirse Moore, Nebraska eyaletinde 21 yıl sonra idam edilen ilk mahkum olacak.

Screen Shot 2018-08-10 at 13.34.53
Carey Dean Moore

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.