Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın dini lideri Hamaney: “Ekonomik sorunların esas sebebi ABD yaptırımları değil, kötü yönetim”

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik sorunların, ABD’nin yeni yaptırımlarından ziyade kötü yönetimden kaynaklandığını söyledi.

Ülkede fiyatlardaki artış ve yolsuzluk nedeniyle protesto gösterileri düzenlenirken ABD’nin 6 Ağustos’ta yürürlüğe soktuğu yeni yaptırımlar öncesinde, ülkenin para birimi Riyal’de büyük değer kayıpları yaşanmıştı.

Hamaney’in İngilizce Twitter hesabından da, “Son dönemde Amerikalı yetkililer hakkımızda pervasızca açıklamalar yapıyor. Yaptırımların yanısıra savaştan ve müzakerelerden söz ediyorlar. Bu bağlamda halka şunları söylememe izin verin: NE SAVAŞ OLACAK NE DE ABD İLE MÜZAKERE EDECEĞİZ” açıklaması yayınlandı.

 

Hamaney’in hem ABD’ye yönelik paylaşımı hem de televizyondan yaptığı ekonominin kötü yönetildiğine dair eleştiri, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani üzerinde baskıları artıracak gibi görünüyor.

“Bugünün hayati sorunları dışarıdan kaynaklanmıyor, bunlar iç sorunlar” diyen Hamaney, “yaptırımların etkisi yok değil ama esas neden, sorunları ele alış biçimimiz” ifadesini kullandı.

hamaney ve Ruhani

Son dönemde protesto eylemlerine yönelen halk gibi, ülkenin dini liderleri ve Devrim Muhafızları arasında da Ruhani’yi sert eleştiriler yöneltenler var. Geçen haftalarda Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi Ruhani’ye fiyat artışlarını ve ülkenin para biriminin değer kaybını engellemek için “devrimci” önlemler almaya çağırmıştı.

Nitekim Pazar günü yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle 67 kişi tutuklanırken, 100 devlet çalışanına da ülkeyi terk etmeme yasağı getirildi.

Hamaney’in de yargı erki başkanı Sadık Laricani’nin ekonomik suçlar için özel devrim mahkemeleri kurulması talebini onayladığı bildiriliyor.

ABD’nin Kasım ayında yürürlüğe girecek ve İran’ın petrol satışlarını hedef alan ikinci tur yaptırımlar sonrasında İran’ın petrol ihracatında düşüş yaşanması bekleniyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.