Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA insanlık tarihinin en hızlı aracını dün Güneş’e doğru fırlattı: Parker Güneş İnceleme

Amerikan Uzay Ajansı (NASA) yıldızımız Güneşi daha önce hiç olmadığı kadar yakından inceleyecek olan uyduyu dün fırlattı. Parker Güneş İnceleme (Parker Solar Probe) olarak adlandırılan uydu dün Florida Cape Canaveral üssünden fırlatıldı. Uydu insanlık tarihinin en hızlı aracı olarak kurgulanmış olmakla birlikte güneşin daha önce açıklanamamış yönlerini keşfetmek için tasarlandı.

Parker Güneş İnceleme uydusu ise ilk kez yaşayan birinin adını alan uydu oldu. Uyduya 91 yaşındaki astrofizikçi Eugene Parker’ın ismi verildi. Bunun nedeni ise, Parker’ın 1958 yılında güneş rüzgarları denen olguyu ilk tanımlayan kişi olması.

Astrofizikçi Eugene Parker

Daha önce hiç bir Güneş inceleme uydusu güneşe bu kadar yakın olacak şekilde kurgulanmamıştı. Parker Güneş İnceleme uydusu Güneş’e 6.12 milyon km’de olacak şekilde tasarlandı. Öte yandan bugüne kadar Güneş’e en yakın olan uydu Güneş’in 43 milyon km yakınına kadar gidebilmişti.

Uydu, önümüzdeki yıllarda Güneş’in etrafında 24 kez tur atacak ve Güneş’in atmosferi ile ilgili daha fazla veri toplayacak. Öte yandan uzmanlar uydunun saatte 690.000 km hıza ulaşacağını ve bu yönüyle insanlık tarihinin en hızlı aracı olduğunu da belirtiyorlar. Bu hızla Tokyo – New York arasının bir dakikanın altında gidileceği ifade ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.