Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye ordusunun İdlib’de operasyona başlayıp başlamadığı belirsizliğini koruyor

Reuters’in haberine göre; Suriye Hava Kuvvetleri Cuma günü gerçekleşen operasyonda İdlib, Hama ve Halep bölgelerine hava harekâtı düzenledi. Suriye resmi haber ajansı SANA, saldırıların bölgede bulunan silahlı grupların karargahlarına yönelik düzenlendiğini duyurdu ancak ölü veya yaralı sayısı hakkında bilgi verilmedi.  

Geçtiğimiz hafta başında, sivillerin hükümet kontrolündeki bölgelere tahliyeleri için insani yardım koridoru açıldığı açıklanmıştı. Bölgeye havadan atılan bildirilerde ise silahlı grupların silah bırakmaları ve hükümetin talepleri doğrultusunda teslim olmaları istendi. BBC Türkçe’nin haberine göre, atılan bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Suriye Arap ordusu ile işbirliği sizi militan ve teröristlerin hakimiyetinden kurtaracak, sizin ve ailenizin hayatını koruyacak. Suriye’de diğerlerinin yaptığı gibi siz de yerel uzlaşıya katılın.”

Suriye ordusu daha önce yaptığı açıklamada, İdlib kentine yönelik kapsamlı bir operasyona hazırlanıldığını belirtmişti. Suriye kaynaklarına göre, kente yönelik kara harekatının bayram sonrasında başlayabileceği belirtiliyor.

Ancak, operasyon konusunda Astana müzakeresi ortakları Rusya, İran ve Türkiye’nin henüz anlaşmaya varmadığı belirtiliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bugün ve yarın Ankara’da gerçekleşecek temaslarında konunun masada olması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, olası bir İdlib operasyonunda 2,5 milyon kişinin bölgeden ayrılarak Türkiye sınırına doğru yığılmasından endişe duyduğunu açıkladı.

İdlib’in Sermada ilçesinde dün meydana gelen patlamada ise 67 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Patlamanın nedeni konusunda henüz bilgi verilmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.