Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ürünlerinin ithalatına ek mali yükümlülük Resmi Gazete’de yayımlandı

ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük oranlarının yüzde 100 artırılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Akparti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Salı günü Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından Ankara’da düzenlenen sempozyumdaki açılış konuşmasında, ABD’nin elektronik ürünlerini boykot etme çağrısı yapmıştı.

Erdoğan, “Dışarıdan dövizle aldığımız her ürünün daha iyisini üretip dışarı satacağız. Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız” demişti.

Türkiye’nin ABD’nin ek gümrük vergisi getirmesine misilleme olarak yürürlüğe koyduğu, ABD ürünlerinin ithalatına yönelik ek mali yükümlülükler Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, bir takım Amerikan ürünlerine yüzde 100’ün üzerinde ek mali yükümlülük getirildi.Karara göre, Haziran ayında yürürlüğe konulan ithalat ek mali yükümlülük uygulamasında oranlar daha da artırıldı.

Buna göre, alkollü içeceklere yüzde 140, yaprak tütün ve tütün döküntülerinin ithalatında yüzde 60 ek mali yükümlülük getirildi.

Binek otomobiller ve insan taşımak üzere imal edilmiş steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil motorlu taşıtlar yüzde 120, diğer amaçlarla kullanılan motorlu taşıtlara yüzde 10 ek yükümlülük getirildi.

Karara göre, listede yer alan ürünler içinde ek mali yükümlülük oranı arttırılan kalemlerden biri de güzellik ya da makyaj ürünleri oldu. Bu alanda  yüzde 60, karton, selüloz vatka ve selüloz liften tabakalara da ithalatta yüzde 50 ek mali yükümlülük getirildi.

Ek vergilere ilişkin Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kararın ABD’nin Türk ekonomisine yönelik “bilinçli saldırılarına karşı” alındığını söyledi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.