Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya’da 11 yaşındaki çocuğun kendinden 30 yaş büyük bir adamla evlendirilmesi öfke yarattı

11 yaşındaki gelin: Olayın basına yansımasının ardından Malezya ayağa kalktı, kız ülkesi Tayland’a döndü

Ayu adındaki genç kız, geçen Haziran ayında zengin bir tüccar olan Abdül Kerim Abdül Hamid ile evlendirilmiş. Eve kuma olarak giren çocuk, Hamid’in üçüncü karısı. Tayland doğumlu olan ancak çocukluğunu Malezya’da geçiren kız, ağaçlardan kauçuk özü toplayarak geçinen fakir bir aileden geliyor. Şimdi kız çocuğu ailesi ile beraber Tayland’a geri döndü. Psikolog, doktor ve kamu hizmet uzmanları tarafından tedavisi sürdürülüyor ve yeniden topluma kazandırılması için çalışılıyor. Hamid’in ise kıza ulaşması kesin olarak yasak.

Bu evlilik, yüzünü Batı’ya dönmek isteyen ve yakın gelecekte dünyanın en güçlü ekonomileri arasına girme hedefi olan ülkede, öfke yarattı. Şeriat ile yönetilen Malezya’da, yasalar Müslümanların şeriat mahkemelerinden izin aldıkları sürece 16 yaş altı kızlarla evlilik yapmalarına izin veriyor.

Malezya’da Müslüman erkekler dört kadınla evlenebiliyor

Yetkililer, Hamid’in şeriat mahkemesinin iznini almamış olması halinde, evliliğin yasa dışı olacağını ve söz konusu kişinin altı aylık hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağını kaydetti.

Geçen yıl ülkede çocuk istismarının cezalandırılmasına yönelik bir tasarı kanunlaştı, ancak çocuk yaşta evlilikler suç kapsamına alınmadı. Mayıs’ta seçimleri kazanarak hükümete gelen parti ise çocuk evliliklerine son verme vaadini Meclis’e taşıdı. Yerli ve müslüman halkta oldukça yaygın olan çocuk evliliklerini sonlandırmak ve evlilik yaşını 18’e yükseltmek istiyorlar ancak toplumun tüm kesimlerinden destek alamıyorlar.

Hak savunucuları, 15 yaşın altındaki yaklaşık 16 bin Malezyalı kız çocuğunun halihazırda evli olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.