Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Risksiz alkol tüketimi yok: Dünyada alkole bağlı ölüm sayısı yılda 2.8 milyon

Le Monde’da Paul Benkimoun imzasıyla çıkan habere göre, yapılan araştırmalar sonucunda risksiz bir alkol tüketimi olmadığının altı çizildi. Buna göre alkol 15 ila 49 yaş arasındaki ölümlerin ana sebeplerinden birini oluşturuyor.

Günde 37.5 cl’lik bir bira ya da 30 cl’lik bir kadeh şarap tüketimi insan sağlığı için ortalamanın altında bir risk oluştururken, bunun üstündeki oranların oldukça ciddi risk taşıdığı iddia edildi.

Global Burden Disease tarafından yapılan araştırmanın yayınlanan sonuçlarına göre, dünyada yılda 2.8 milyon kişi alkol ya da alkolün tetiklediği hastalıklar neticesinde hayatını kaybediyor.

Kurum 1990 yılından 2016 yılına kadar alkol ile ilgili çıkmış 700 raporu taradı. Buna göre dünyada her üç kişiden biri (% 32.5) alkol tüketiyor. Kadınların % 25’i erkeklerin ise % 39’u alkol tüketiyor.

En çok alkol tüketen ülke Danimarka. Ülkede kadınların % 95.3’ü ve erkeklerin % 97.1’i alkol tüketiyor. Dünyada en çok alkol tüketiminin Batı’da özellikle Avrupa’da olduğu belirtiliyor.

50 yaş üstünde ise alkole bağlı olarak kanser oranlarının arttığı ifade ediliyor. Araştırmacılar, tıpkı bir zamanlar sigara tüketimine karşı yapıldığı gibi alkole karşı da bir kamusal bilinç uyandırılması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.